De Finse omroep Yle lijkt mogelijk een boycot van het komende Eurovisiesongfestival te overwegen. Dat blijkt uit een boodschap op sociale media van Uuden Musiikin Kilpailu (UMK), de Finse nationale voorronde. Die lieten namelijk weten dat de UMK sowieso doorgaat, “ongeacht of Finland meedoet aan het Songfestival of niet”. Reden voor het terugtrekken zou de deelname van Israël zijn. Daarop is al enige tijd veel kritiek door oorlog in Gaza.
Het Eurovisiesongfestival zonder de nodige politieke discussies zou het Eurovisiesongfestival niet zijn. En ook dit jaar is dat niet anders. Reden daarvoor is de oorlog in Gaza, het deel van Palestina dat al meer dan twee maanden wordt gebombardeerd en aangevallen door het Israëlische leger na de aanval van Hamasstrijders op Israël op 7 oktober. Ondanks die oorlog zal Israël er toch gewoon bij zijn op het volgende Eurovisiesongfestival in Malmö, Zweden.
Situatie Rusland en Belarus
Veel fans, en andere organisaties, vergelijken de situatie van Israël met die van Rusland en Belarus. Die landen werden in 2022 wel vrij snel uitgesloten nadat Rusland Oekraïne was binnengevallen.
Organisator EBU nam toen de beslissing om Rusland en Belarus uit te sluiten nadat verschillende andere landen ermee hadden gedreigd zich terug te trekken uit het Eurovisiesongfestival. Dat is voorlopig met Israël nog niet het geval, maar daar komt nu dus misschien toch verandering in.
Finland
“Bedankt voor de vele berichten en opmerkingen. We hebben ze allemaal gelezen en de boodschap is doorgegeven aan Yle. De situatie in het Midden-Oosten is zeer schokkend en ernstig, en baart ook zorgen voor de UMK-groep”, schrijft de Finse nationale voorronde op zijn Instagramaccount.
“UMK, georganiseerd door Yle, is inmiddels uitgegroeid tot zo’n groot programma dat het wordt georganiseerd ongeacht of Finland meedoet aan het Songfestival of niet. Wat het Eurovisiesongfestival betreft, volgt het management van Yle de situatie op de voet en zijn ze daarover in gesprek met de EBU en andere Scandinavische landen”, klinkt het. Ook bij de uitsluiting van Rusland en Belarus kwam er aanvankelijk vooral protest uit Scandinavië.