Left Right
scrollTop top

Het Eurovisiesongfestival wordt toch uitgezonden en jij kan er deel van uitmaken


Eurovisiesongfestival
© Isopix

Het Eurovisiesongfestival gaat dit jaar niet door en wordt ineens verschoven naar de editie van volgend jaar. Dan mogen de nummers die dit jaar zouden gaan niet meer deelnemen. Voor het ene land (IJsland) is dat al wat erger dan voor het andere land (België). Maar de nummers die normaal hun land vertegenwoordigd hadden dit jaar, krijgen dan toch hun moment in de spotlights.

We zullen op 12 en 14 mei dan toch kunnen genieten van het Eurovisiesongfestival. Het zal wel niet helemaal hetzelfde zijn als tijdens de andere jaren, maar de organisatie heeft toch een oplossing gevonden voor Eurovisiefans die het een jaar zonder hun favoriete liedjeswedstrijd moesten stellen.

Halve finales in officiële volgorde

Op dinsdag 12 mei en donderdag 14 mei zullen de twee halve finales van het Eurovisiesongfestival uitgezonden worden via het YouTubekanaal van Eurovision. Daarbij zullen de nummers in de officiële volgorde gestreamd worden. De organisatie van het Eurovisiesongfestival, de European Broadcasting Union (EBU), stelt elk jaar een volgorde op die er vooral voor zorgt dat de show boeiend blijft om te kijken (en waarbij niet alle “toiletpauze-nummers” na elkaar komen).

Die volgorde werd al opgesteld voor dit jaar. Dus kan de EBU de twee halve finales ook in die volgorde uitzenden. Bij de eerste halve finale zullen ook gastland Nederland en Big 5-landen Duitsland en Italië te zien zijn. Zij hadden al een ticket voor de finale op zak, maar die gaat dus niet door. In de tweede halve finale vervolledigen het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Spanje de line-up. De shows zullen uitgezonden worden op dinsdag en donderdag telkens om 21 uur op het YouTubekanaal van Eurovision.

Geen punten

Tijdens deze halve finales zal er niet gestemd kunnen worden en er zal ook niemand een plekje voor de finale kunnen veroveren, aangezien die niet bestaat. De show zal dus puur entertainend zijn. Maar toch laat Eurovisie weten dat we “enkele verrassingen mogen verwachten tijdens de uitzending”. Dat belooft.

Op zaterdag 16 mei, de dag dat normaal gezien de finale van het Eurovisiesongfestival zou doorgaan, wordt wel een vervangende show uitgezonden. Deze zal luisteren naar de naam Eurovision: Europe Shine A Light en werd gemaakt door de EBU in samenwerking met de Nederlandse omroepen NPO, NOS en AVROTROS, die normaal de organisatie voor hun rekening zouden nemen.

Zelf deel uitmaken van de show

Maar er is nog iets bijzonder. Zo kan je, vanuit je eigen kot, deel uitmaken van de halve finales. Onder de naam “Fan Recaps” kan je zingen, dansen, springen en feesten op je favoriete inzending van dit jaar. Als wij alvast een suggestie mogen doen: IJsland.

Deelnemen kan door voor 5 mei een video in te sturen van maximum 20 seconden, waarin je het beste van jezelf geeft op je favoriete nummer. Of, zo stelt Eurovisie zelf voor, een compilatie van verschillende nummers. Daarbij mag je jezelf en je kot volledig inkleden zoals jij het wil. De leukste inzendingen zullen dan getoond worden tijdens de show. Al moet je wel met enkele zaken rekening houden. Zo moet je video in landschap gefilmd worden met als beeldverhouding 16:9 en moet je hem doorsturen als MP4- of MOV-bestand. Bij het filmen moet je er dan weer rekening mee houden dat je camera zo stabiel mogelijk is en dat je voldoende verlicht bent.

Inzenden kan door je video via WeTransfer naar competition@eurovision.tv te sturen, waarbij je je naam, land, leeftijd, e-mailadres en telefoonnummer moet vermelden. Wie jonger is dan 18 moet ook een bewijs van toestemming van zijn/haar ouders meesturen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update