De wereldbevolking zal in 2023 de grens van acht miljard passeren. In het jaar 2100 zullen er zelfs al 11,2 miljard mensen zijn. Dat voorspellen de Verenigde Naties op basis van een jaarlijks onderzoek. Hier zijn 10 dingen die je daarover moet weten:
1. Hoe snel gaat het?
In 1804 waren er voor het eerst meer dan een miljard mensen op aarde. In 1927 was dat aantal verdubbeld en in 1960 passeerden we de drie miljard. Vier miljard werd bereikt in 1974, vijf miljard in 1987, zes miljard in 1999. In 2011 gingen we over de zeven miljard. En in 2023 bereiken we dus acht miljard.
2. Maar in Europa gaat het toch de andere kant uit?
Dat klopt. De landen in Europa kampen allemaal met een geboortecijfer dat te laag is om het bevolkingsniveau in stand te houden. Concreet betekent dit dat het inwonertal in deze landen onherroepelijk zal vergrijzen en afnemen als er geen grootschalige immigratie plaatsvindt.
Vooral Oost-Europa zal waarschijnlijk zwaar worden getroffen door deze demografische trends. Bulgarije, Kroatië, Letland, Litouwen, Polen, Moldavië, Roemenië, Servië en Oekraïne kunnen allemaal een bevolkingsdaling van meer dan 15 procent verwachten, schrijft de VN.
3. Hoe komt dat dan?
Eén woord: Afrika. In 2050 zal meer dan de helft van de wereldwijde bevolkingsgroei plaatsvinden in Sub-Saharaans Afrika. Uit het onderzoek blijkt dat de vruchtbaarheidscijfers in Sub-Saharaans Afrika veel langer veel hoger zullen blijven dan in de rest van de wereld.
4. Dat is in 2050. Hoe zit het nu?
De helft van de mondiale bevolkingsgroei op dit moment komt voor de rekening van slechts negen landen: India, Nigeria, de Democratische Republiek Congo, Pakistan, Ethiopië, Tanzania, de VS, Oeganda en Indonesië. In 2050 zullen zeven van de twintig landen met het grootste inwonertal in Afrika liggen.
5. Euh, ik dacht dat China …
Momenteel telt China inderdaad de meeste inwoners. Maar de onderzoekers gaan er van uit dat India binnenkort China zal voorbijsteken als het land met het grootste aantal inwoners.
6. Wanneer is “binnenkort”?
De onderzoekers vermoeden dat India binnen ongeveer zeven jaar de meeste inwoners zal tellen. China zal daardoor naar de tweede plaats worden verwezen. Nigeria, dat een erg grote bevolkingsgroei kent, zou tegen 2050 de VS hebben voorbijgestoken, om op de derde plaats terecht te komen.
7. Hoe zit dat met de vergrijzing?
Het aantal zestigplussers in de wereld zal in 2050 meer dan verdubbelen: van 962 miljoen nu naar 2,1 miljard. Volgend jaar zal het aantal mensen boven de 60 jaar voor het eerst boven een miljard komen.
8. Hoe oud is de aardbewoner gemiddeld?
Ongeveer een kwart van de wereldbevolking bestaat uit kinderen onder de 15 en de gemiddelde leeftijd van een wereldburger is 30 jaar.
9. Hoe zit dat met de verhouding man-vrouw?
Uit de cijfers blijkt dat er meer mannen dan vrouwen zijn: 102 mannen voor elke 100 vrouwen. Het goede nieuws is hier dat het verschil kleiner gaat worden (het zit momenteel op z’n hoogst). Ten minste: als je het wereldwijd bekijkt. Tegen 2100 zouden er nagenoeg evenveel mannen als vrouwen op de planeet zijn.
Maar. Het verschilt enorm van regio. Momenteel zijn er eigenlijk alleen in Azië meer mannen dan vrouwen. In Europa zijn er zelfs voor elke 100 vrouwen “maar” 93,4 mannen. Zelfs in 2100 zal dat verschil nog bestaan, maar wel kleiner zijn geworden; dan zijn er 99,1 mannen per 100 vrouwen bij ons.
10. Geef nog eens wat cijfers …
In het jaar 2050 zullen er dus in totaal 9,8 miljard mensen op aarde zijn. In 2030 zullen we al met 8,6 miljard zijn. En in 2100 zullen er zelfs al 11,2 miljard mensen zijn.