Mensen die genezen zijn van kanker hebben een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, blijkt uit een Amerikaanse studie. De onderzoekers waarschuwen dat deze risico’s waarschijnlijk worden onderschat.
Uit de studie, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE, blijkt dat 35 procent van de Amerikanen bij wie kanker werd geconstateerd in het daaropvolgende decennium een verhoogd risico op hart- en vaatziekten hebben, vergeleken met ongeveer 23 procent van mensen zonder kanker.
Onderzoeker Ashley Felix van de Ohio State University stelt: “Het goede nieuws is dat we heel goed worden in het behandelen van kanker en dat we meer overlevenden hebben, maar we moeten zorgvuldiger gaan nadenken over de andere risico’s na een diagnose. Eén daarvan is hart- en vaatziekten.”
“We willen niet dat mensen kanker overleven om vervolgens voortijdig te sterven aan hartaandoeningen of beroertes, dus moeten we ervoor zorgen dat kankerpatiënten, en hun gezondheidszorgteam, zich bewust zijn van dit verhoogde risico.”
De wetenschappers analyseerden de gegevens van 15.095 volwassenen met een leeftijd van 40 tot 79 jaar en die geen voorgeschiedenis hadden van hart- en vaatziekten. Bijna 13 procent van de deelnemers werd ooit gediagnosticeerd met kanker. Uit de analyse van deze gegevens bleek dat mensen die teelbal-, prostaat-, blaas- en nierkanker hadden overleefd een “bijzonder hoog” tienjaarsrisico hadden op hart- en vaatziekten.
“Veranderingen in levensstijl“
Verwacht wordt dat het aantal nieuwe gevallen van kanker de komende 10 jaar fors zal toenemen. De onderzoekers waarschuwen daarom dat zorgverleners oog moeten hebben voor het verhoogde risico op hart- en vaatziekten dat daarmee gepaard gaat.
“Als we een toenemende incidentie van kanker onder jongere volwassenen blijven zien, kunnen we een grotere last van hart- en vaatziekten verwachten onder die individuen – onze toekomstige studies moeten in die richting gaan”, zegt Felix.
Maar volgens hoofdauteur Xiaochen Zhang schuilt er ook goed nieuws in hun bevindingen: “Jongere mensen hebben veel tijd hebben om veranderingen in hun levensstijl aan te brengen die hun cardiovasculaire risico in een positieve richting zouden kunnen sturen.”
“Naast het zorgvuldig monitoren op hart- en vaatziekten van ex-kankerpatiënten – en hen bewust maken van het verhoogde risico – kunnen zorgverleners ingrijpen om het risico van de patiënten te verlagen.”
(NS)