Facts: hoogmis voor alle liefhebbers van fantasy

Stormtroopers, Disneyprinsessen en horrorfiguren nemen dit weekend de hallen van Flanders Expo over. Newsmonkey was gisteren aanwezig om de sfeer op te snuiven.

Op dit moment is de 36ste editie van Facts aan de gang in Flanders Expo. Keer op keer slaagt de beurs erin om duizenden bezoekers uit zowel binnen-als buitenland aan te trekken. Het is voor veel van hen dan ook een mooie kans om zich één of twee dagen volledig onder te dompelen in een fantasywereld, wat uiteraard mee mogelijk wordt gemaakt door de talloze cosplayers die present zijn tijdens het evenement.

Tijdens onze aanwezigheid liepen we onder meer Ghostface, Stormtroopers en zelfs een levensgrootte versie van Aku, de demon uit de tekenfilmreeks Samurai Jack tegen het lijf. “Het is prachtig om te zien hoe gedetailleerd de kostuums van veel cosplayers zijn”, zei een bezoeker gisteren tegen ons. “Ik denk dat ik alle moordenaars uit mijn favoriete horrorfilms al ben tegengekomen. Zalig gewoon.” Wat ons het meeste opviel? Een gezin waarvan de jongste telg als twee druppels water leek op Chucky, de wereldberoemde pop uit Child’s Play.

Facts – Niels Saelens

Enkele nieuwigheden

Facts pakt elk jaar uit met enkele nieuwigheden en dat is deze editie niet anders. Zo is het dit weekend bijvoorbeeld mogelijk om deel te nemen aan een race met elektrische karts. Je kan het vergelijken met een gewone kartrace, maar met enkele opvallende verschillen. Zo rijd je niet alleen met een elektronisch wagentje, maar wordt het parcours en de omgeving ook volledig geprojecteerd op de vloeren en de muren.

Facts – Niels Saelens

Naar ons aanvoelen is ook de Geek Market Hall groter dan tijdens de voorgaande edities. Zo is er meer ruimte voor kleinere verkopers die zelfgemaakte spullen aan de man brengen, waaronder schilderijen van bekende fictiefiguren of spulletjes voor de huisdieren. Ook wie interesse heeft in seksspeeltjes of kinky stripverhalen komt dit jaar aan zijn trekken op Facts. Zij kunnen een bezoekje brengen aan de Naughty Nerd Corner.

Grote namen uit films en series

Facts zou natuurlijk Facts niet zijn, moesten er geen grote namen uit de fantasywereld aanwezig zijn. Dit jaar tekenen onder meer Alfred Enoch (uit Harry Potter), Billy Boyd (uit Lord of The Rings), Colin O’Donoghue (uit Once Upon a Time) en Eliza Taylor (uit 100) present op het evenement. Traditiegetrouw kunnen de fictieliefhebbers onder meer op de foto met hun favoriete acteur of actrice, of deelnemen aan een Q&A waarin de uitgenodigde gasten de meest uiteenlopende vragen beantwoorden.

Meer
Lees meer...