Film Fest Gent opent met Belgische film ‘Holly’ en heeft nog heel wat ander moois op de planning staan

Het Filmfestival van Gent is deze week van start gegaan. Op de openingsavond stond de Vlaamse film Holly van regisseuse Fien Troch geprogrammeerd. De 50ste verjaardag van Film Fest Gent gaat verder nog gepaard met heel wat internationale topfilms, uitdagende cinema en grote binnenlandse en buitenlandse gasten.

114 langspeelfilms, 44 kortfilms, drie tv-series, twee symfonische concerten en nog veel meer: dat is het programma op Film Fest Gent. Het internationale filmfestival in de Oost-Vlaamse hoofdstad loopt van 10 tot en met 21 oktober.

Holly

Dinsdagavond gaf de Vlaamse film Holly het startschot. De cast en crew van deze film sierde dan ook de rode loper op de openingsavond van het Film Fest Gent. Holly is de vijfde langspeelfilm van Fien Troch. Vooral op haar meest recente film Home uit 2016 kreeg ze veel lof en viel ze zelfs internationaal in de prijzen. Het is na La Civil en Close al het derde jaar op een rij dat een Belgische film het Filmfestival opent.

Holly is het portret van een vijftienjarig meisje dat een dodelijke schoolbrand lijkt voorspeld te hebben. Na die voorspelling worden haar bijzondere krachten aangemeten, iets waar ze op haar eigen manier mee omgaat. De hoofdrol wordt verzorgd door de jonge Cathalina Geeraerts, die op het filmfestival van Venetië met de Bisato d’Oro Award naar huis ging.

Grand Prix voor Beste Film

Op Film Fest Gent vallen er natuurlijk ook prijzen te winnen. Het gaat daarbij om de Grand Prix voor Beste Film en de Georges Delerue Award voor Beste Muziek / Sounddesign. Die prijzen wordt uitgereikt door een jury bestaande uit voorzitter Sébastien Lifshitz en verder nog Lukas Dhont, Anne Dorval, Jessica Kiang, Jacqueline Lentzou, Juanita Onzaga en Colin Stetson.

De competitie bestaat uit een heel divers gamma aan films. Zo is er Augure, het langspeeldebuut van de Belgisch-Congolese regisseur, acteur en muzikant Baloji. Die stond ooit bekend als een deel van de groep Starflam, maar maakte met Augure de Belgische inzending voor de Oscars.

Daarnaast is er ook nog het in Berlijn bekroonde poëtische Here van Bas Devos en het absurdistische Poor Things van de geprezen regisseur Yorgos Lanthimos. Ook de zeer actuele films Critical Zone van Ali Ahmadzadeh en Io capitano van Matteo Garrone dingen mee naar de prijzen. Sweet Dreams van Ena Sendijarević schuwt ook de maatschappijkritiek niet, maar is net als All Dirt Roads Taste of Salt van de debuterende Raven Jackson vooral een visueel meesterwerk. De ‘grootste’ film in competitie op Film Fest Gent in ongetwijfeld Past Lives van Celine Song, een film die veelvuldig genoemd wordt als kanshebber bij de Oscars. Tot slot maken ook Astrakan (David Depesseville), Los delincuentes (Rodrigo Moreno), La sirène (Sepideh Farsi) en Smoke Sauna Sisterhood (Anna Hints) kans.

Meer
Lees meer...