Films van de week: ‘Shazam!’ had zijn gniffelmomenten, maar ‘Binti’ is de film met het kloppende hart

We zijn deze week met een glimlach op ons gelaat de filmzaal weer uitgewandeld en dat was vooral te danken aan ‘Binti’, een Belgische jeugdfilm met rapper Baloji in één van de hoofdrollen en met een soundtrack van Le Motél over de vriendschap tussen een eenzame jongen en een illegaal in het land verblijvend meisje. ‘Shazam!’ had ook zijn gniffelmomenten, maar de film met het kloppend hart – die twee keer in de prijzen viel op het jeugdfilmfestival van Montréal – is toch ‘Binti’.

Shazam!: de beste zichzelf relativerende superheldenfilm blijft, alle pogingen ten spijt, nog altijd Kick-Ass.

Er gaat amper een week voorbij zonder nieuwe superheldenfilm in de cinema en ook deze week is het weer prijs. Shazam! is een zichzelf relativerende superheldenfilm die tot het universum van DC behoort en laat de geboorte zien van een nieuwe held die in de toekomst ook zal kunnen worden ingezet in de Justice League van het DC Universe.

Shazam! start met het verhaal van de kleine jongen Thad (Ethan Pugiotto) die heel erg gelooft in een wereld vol tovenaars en mystieke wezens. Wanneer hij op een doodgewone dag vanuit de achterbank van de auto tot bij de tovenaar Shazam (Djimon Hounsou) wordt geflitst ziet hij eindelijk zijn grootste droom bewaarheid. De tovenaar is op zoek naar iemand die zuiver van hart is aan wie hij zijn krachten kan doorgeven, want hij is de laatste der grote tovenaars en de zeven hoofdzonden liggen op de loer om zijn krachten over te nemen en – uiteraard – ten kwade aan te wenden, maar Thad blijkt niet te zijn naar wie de tovenaar op zoek was.

Het is een veelbelovende intro, waarna er naar het verhaal van Billy Batson (Asher Angel) wordt geflitst, een jongen die al tientallen keren gaan lopen is bij een pleeggezin en al het grootste gedeelte van zijn leven vruchteloos op zoek is naar zijn moeder. Uiteindelijk wordt hij uitgekozen door de wanhopige tovenaar om zijn krachten over te nemen, ook al is Billy er zelf zeker van dat ook hij niet zuiver van hart is.

Warner Bros. Movies

Billy wordt dan Shazam (Zachary Levi) en zoekt samen met Freddy (Jack Dylan Grazer) uit wat zijn superkrachten zijn. De twee zetten er vlogs over op YouTube en wanneer Shazam gaandeweg ontdekt wat zijn krachten zijn voelt hij niet meteen de drang om daarmee de wereld te gaan redden, maar begint hij als straatartiest shows te geven om een zakcentje te verdienen. Tot hij dient af te rekenen met de superschurk Dr. Sivana (Mark Strong).

Dat was een hele boterham om eigenlijk gewoon te kunnen zeggen dat Shazam! wel leuke giechelmomentjes bevat, maar als geheel toch te vrijblijvend aandoet. Nu weten we ook wel dat het er de makers van Shazam! niet om te doen was om zichzelf de filmgeschiedenis in te schrijven met een groots kunstwerk, maar voor ons is de beste zichzelf relativerende superheldenfilm over een held in de dop al gemaakt met Kick-Ass ((2010) dat zowel inhoudelijk als visueel veel meer te bieden had dan deze Shazam! en ook Wonder Woman én Ant-Man waren leuke superheldenproducten die zichzelf ook niet al te serieus namen. Shazam! is dus gewoon die superheld te veel op een oververzadigde markt.

Shazam! is nog het sterkst in zijn nevenpersonages. Freddy is leuk als de sidekick, maar het is toch de kleine Darla (Faithe Herman) die er alles aan wil doen om de beste zus ter wereld te zijn die ons hart heeft gestolen.

En deze paragraaf beginnen we stilaan zo beu te worden als het fenomeen zelf: in het laatste halfuur verandert Shazam! helemaal van toon en is het gewoon een held-tegen-schurk-gevecht als vanouds met veel macht- en krachtvertoon en een berg clichés.

We zouden kunnen schrijven dat er meer in Shazam! had gezeten, maar daar geloven we zelf niet in. Nee, de (vele) verschillende scenaristen hebben echt alles uit Shazam! geperst wat erin zat. Blijft de vraag of de film wel gemaakt had moeten worden.

Score: 6/10

Warner Bros. Movies

Binti: deze film heeft een kloppend hart, precies datgene wat Shazam! mist

Nee, dan hebben we een veel grotere aanrader deze paasvakantie. De Vlaamse jeugdfilm Binti heeft namelijk datgene wat Shazam! mist: een kloppend hart dat maakt dat je kan gaan meeleven met de personages.

Deze Vlaamse jeugdfilm en de debuutfilm van Frederike Migom draait rond de 12-jarige vlogster Binti (Bebel Tshiani Baloji) en de jongen Elias (Mo Bakker). Aanvankelijk lijken ze tegengestelden, want waar de vlogster aan haar telefoon gekleefd lijkt is Elias verzot op de natuur, de bossen en vooral: okapi’s. Elias is het enige lid van zijn red-de-okapi’s-club, op zijn vader na, maar die woont in Brazilië met een nieuwe vrouw en kind.

Dan ontmoet Elias Binti en wordt ook zij – vanuit vlogsterperspectief – geïnteresseerd in de okapiclub. Mooi meegenomen is dat het ook lijkt te klikken tussen haar vader Jovial (de rapper Baloji) en Christine, de mama van Elias (Joke Devynck). Aangezien Binti en haar vader illegaal in het land zijn, hoopt Binti dat deze ontmoeting het begin wordt van iets moois.

Binti is een mooie, bijwijlen ontroerende film waar vooral veel levensvreugde vanaf spat. Of het nu gaat om Elias die zijn okapi’s wil redden, Binti haar grenzeloze geloof in de liefde, de menselijkheid van Christine of hoe iedereen als één blok achter het organiseren van een okapifestival gaat staan: het is optimisme dat deze film vooruit drijft.

Daarbij zijn vooral de personages mooi uitgewerkt. Binti is een film die het moeilijke leven van illegalen in ons land bijna ongemerkt in de film smokkelt en dan vooral vraagtekens plaatst bij Binti, een meisje dat haar thuisland nooit gezien of geroken heeft, opgegroeid is in België en dus perfect ingeburgerd is en de taal van haar land van afkomst niet eens spreekt. Maar evengoed is Binti een film over de vriendschap tussen een eenzame jongen die stiekem hoopt dat zijn ouders weer samen zullen komen en een meisje dat haar vrienden vooral online verzamelt.

Binti is het tegengif tegen de reacties op het doorsnee artikel op HLN.be, de mooiste film die je deze paasvakantie met je kinderen kan gaan bekijken en de beste keuze voor ouders die hun kinderen op een laagdrempelige en leuke manier in contact willen brengen met een ernstige en complexe problematiek. Binti – zowel het personage als de film – heeft een glimlach op ons gelaat getoverd en dat is ook een manier om een verschil te proberen maken in deze complexe wereld.

Score: 7/10

Meer
Lees meer...