Finale ‘In Vlaamse Velden’ stelt een beetje teleur: had de serie anders kunnen eindigen?

En ze leefden nog lang en gelukkig? Of niet? De scenarioschrijver liet het einde van de prestigieuze reeks ‘In Vlaamse Velden’ aan de verbeelding van de kijker over. Al weken speculeerden we over de identiteit van het lijk dat Marie op het slagveld in haar armen hield en het was intussen geen verrassing meer dat het de Duitse soldaat Hans-Peter was. Maar plots opende hij zijn ogen en sleurde Marie hem weg uit de Vlaamse modder. Vlaanderen was achteraf toch een beetje teleurgesteld.

De rest van de slotaflevering was behoorlijk hard: Philippe Boesman bleek overleden te zijn, Vincent ontpopte zich tot held en pleegde kort daarna zelfmoord op het slagveld, en Virginie schakelde haar Duitse gast met enkele stevige klappen uit. Zou de expliciete dood van Hans-Peter het te hard gemaakt hebben? En was het te risico op een happy end-gevoel te groot als de ideale schoonzoon samen met zijn Marie terug thuis was gekomen? Een open einde was misschien de enige optie om deze topserie af te sluiten, maar het is logisch dat we allemaal toch iets meer hadden verwacht. De makers hebben voor the easy way out gekozen.
vrt
Twitter stond vol met berichtjes van kijkers die ontgoocheld waren in het einde van hun favoriete reeks.Gelukkig wekte de slotscène ook wat humor op…Eerlijk gezegd hebben we wel een tijdje getwijfeld of Marie oprecht van haar Duitse soldaat hield. Tot in de slotscène waren de makers er behoorlijk in geslaagd om het romantische aspect van verhaal niet te veel te laten overheersen. Maar plots ging het allemaal heel snel en we leken in een soort Disney-film beland toen Marie over het slagveld dartelde op zoek naar haar geliefde. Nu ja, de serie heeft de voorbije tien zondagen wel de hele huiskamer kunnen plezieren, want ook het romantische verhaal viel in de smaak.En Hans-Peter doet het bijzonder goed bij de vrouwelijke kijkers.Hoe dan ook hebben we er enorm mee meegeleefd.Wie toch wil weten hoe het verhaal eindigt, moet het boek lezen. Althans volgens deze kijker…

Hoe had de serie ook kunnen eindigen?

Hoe meer we erover nadenken, des te zekerder we zijn dat het open einde zo slecht nog niet is. Op die manier moet iedereen toch een beetje tevreden zijn met de ontknoping. Maar natuurlijk voelt een open einde in eerste instantie aan als tijdverlies. Alsof Wauters vs Waes op een gelijkspel zou eindigen en we zelf onze favoriet mogen kiezen.

Wij probeerden zelf ook wat alternatieve eindes uit, maar het werd er niet beter op.

vrt

1. Hans-Peter sterft

De eerste van de twee meest logische opties: Hans-Peter sterft in de armen van Marie. Om het echt romantisch te maken, moet hij natuurlijk nog even de ogen openen voor hij zijn laatste adem uitblaast.

2. Hans-Peter leeft

Marie brengt Hans-Peter tot aan de medische post waar ze hem verzorgt en zijn leven redt. Het enige probleem met deze afloop: mag ze een Duitse soldaat wel verzorgen in het Belgische kamp?

3. Hans-Peter wordt niet gevondenDit scenario was een beetje moeilijk, aangezien we Marie al in de eerste scène van de serie met een lichaam in haar armen zagen. Maar knip die scène weg en dan is het best mogelijk dat Marie vruchteloos tussen de onherkenbare lijken naar haar geliefde zoekt. Misschien had de serie dan kunnen eindigen met een beeld uit de toekomst waarop we Hans-Peter plots voor de deur van Marie zien staan.
vrt

4. Het lijk is van haar broer

Nog een manier om van dat lijk uit de openingsscène af te geraken: het is haar broer, en niet Hans-Peter. Vincent pleegde in de laatste aflevering zelfmoord, dus het had best gekund. Hoewel er van zijn lichaam natuurlijk niet veel meer overbleef door die granaat. Hans-Peter kon vervolgens uit de loopgraven kruipen om haar te troosten.

5. Het meest idiote einde

In een gemiddelde soap zou In Vlaamse Velden als volgt eindigen. Hans-Peter bereikt het Belgische kamp met zijn witte vlag en loopt naar Marie. Maar daar wordt hij plots neergeschoten door die andere blinde minnaar van Marie, omdat hij iemand Duits hoorde praten. Flauw, niet waar?

vrt

Conclusie:

Het open einde was zo slecht nog niet, want geen enkel van de bovenstaande scenario’s hadden we beter gevonden. Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat we tien weken lang naar een topreeks over een donkere periode uit onze geschiedenis hebben mogen kijken. Of heb jij toch een beter idee? Laat het ons hieronder zeker weten.

Meer
Lees meer...