Finse Eurovisieinzending Windows95man roept medekandidaten op om petitie tegen deelname Israël te tekenen

Afgelopen weekend werd de opvallende Windows95man door Finland verkozen om het land te vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Tijdens de act was al duidelijk dat het duo Palestina steunt, zo droeg zanger Henri Piispanen de Palestijnse vlag op zijn nagels. En nu komt frontman Teemu Keisteri met een sterker statement.

Het Eurovisiesongfestival gaat een turbulente editie tegemoet. De oorzaak is de deelname van Israël. Veel fans zijn van mening dat de European Broadcasting Union (EBU) consequent moet zijn en na Rusland en Wit-Rusland ook Israël moet bannen omdat het bezig is met gewelddadige acties in Palestina.

Israël – Palestina

Op 7 oktober 2023 vielen Hamasstrijders binnen in Israël. Als tegenactie voert Israël nu al maandenlang een gewelddadig tegenoffensief uit. Daarbij kwamen in totaal er al meer dan 28.000 Palestijnen om het leven, waaronder meer dan 12.000 kinderen.

Overal ter wereld worden er protesten georganiseerd die vooral oproepen tot een staakt-het-vuren. Zuid-Afrika daagde Israël zelfs officieel voor het Internationaal Gerechtshof omdat het van mening is dat Israël een genocide pleegt in de Gazastrook. Het Internationaal Gerechtshof oordeelde dat Zuid-Afrika deels gelijk had en gaf aan dat Israël alle mogelijke maatregelen moet nemen om een genocide te vermijden.

Gisteren, op dinsdag 13 februari, heeft Zuid-Afrika opnieuw een dringend verzoek ingediend bij het Internationaal Gerechtshof. Het meent dat Israël de opgelegde regels geschonden heeft door de aanslag op Rafah dit weekend. Rafah is een stad in het Zuiden van de Gazastrook waar heel wat Palestijnen in de afgelopen maanden naartoe gevlucht zijn en in tenten en andere geïmproviseerde onderkomens leven.

#BanIsraelFromEurovision

Steeds meer Eurovisiefans vragen luidop om de uitsluiting van Israël op het Eurovisiesongfestival. Ze doen dit onder andere met de hashtag #BanIsraelFromEurovisions en #BoycottEurovision op X en Instagram. De European Broadcasting Union (EBU) houdt echter vol dat het Eurovisiesongfestival geen politiek evenement is en er dus geen reden is om Israël uit te sluiten. Maar dit wordt op veel kritiek ontvangen omdat Rusland en Wit-Rusland in 2022 wél uitgesloten werden na de inval in Oekraïne.

Het protest komt niet meer alleen vanuit de fans. Ook deelnemende artiesten lieten al merken dat ze Palestina steunen en Israël liever niet zouden zien op het Eurovisiesongfestival. Zo liet de Noorse inzending Gåte nog voor hun overwinning weten dat ze niet naar Malmö willen gaan als Israël deelneemt en zei zanger Ghali (die uiteindelijk niet kon winnen) tijdens de Italiaanse voorrondes “Stop de genocide”.

Daarnaast kwam er vanuit Finland, Zweden en IJsland al een open brief die ondertekend was door honderden artiesten met de vraag om Israël uit te sluiten van het Eurovisiesongfestival van 2024.

Windows95man

En nu is er ook de eerste inzending die zich duidelijk uitspreekt tegen de deelname van Israël. Windows95man, het opvallende Finse duo bestaande uit Henri Piispanen en Teemu Keisteri, heeft namelijk laten weten dat hun deelname nog niet vaststaat zolang Israël ook aanwezig mag zijn.

Kort na de overwinning liet Keisteri aan de Finse openbare omroep Yle weten dat het nog steeds hoopt op de uitsluiting van Israël. “We hopen dat Israël niet zal deelnemen”, klinkt het in duidelijke taal. “Dit is een slechte situatie. We hebben nog tijd tot de lente. We hopen dat de EBU de juiste beslissing maakt.” In een nieuw interview met Helsingin Sanomat ging Keisteri nog een stapje verder. Deze keer liet hij weten dat hij bereid is een petitie op te stellen tegen de deelname van Israël. Hij hoopt dat deze petitie ook door andere deelnemende artiesten ondertekend zal worden.

Bekijk hier nog eens het bijzondere optreden van Windows95man:

Het Eurovisiesongfestival gaat dit jaar door op dinsdag 7 mei, donderdag 9 mei en zaterdag 11 mei in het Zweedse Malmö.

Meer
Lees meer...