Fortnite-streamer Ninja gaat van Twitch naar Mixer. Wat maakt Mixer zo bijzonder?

Tyler Blevins - Ninja
EPA

’s Werelds bekendste Fortnite-streamer, Ninja, streamt binnenkort niet meer op Twitch. Geen zorgen: Ninja verhuist gewoon, je kan ‘m dus gewoon blijven volgen. Al moet je dan wel verhuizen naar Mixer, het kleine streamingplatform van Microsoft.

Al sinds het prille begin zit Ninja, aljas van Tyler Blevins, op Twitch. Twitch was toen nog niet in handen van Amazon, maar had al een stevige fanbase, zowel aan streamerskant als aan de fanzijde. Ninja, de grootste Fortnite-streamer van Twitch, kondigt nu zijn verhuis naar Mixer aan, da’s het streamingplatform van Microsoft.

Wie is Ninja?

Ninja is één van de bekendste streamers ter wereld, de meestgestreamde op Twitch alvast. Hij werd bekend met z’n streams van Fortnite, al speelde hij daarvoor ook al PlayerUnknown’s Battleground. Op Twitch heeft hij een twaalf miljoen volgers. Die laat hij nu achter om op Mixer te streamen.

Mixer vergelijken met Twitch is een onmogelijk werkje: Twitch is Goliath tegenover Mixers David. Maar dat wil niet zeggen dat Mixer geen bestaansreden heeft. Zo zet Mixer al even in op interactiviteit, zowel voor streamers als gebruikers, en hinkte Twitch lang achterop.

Wat is Mixer?

Maar ’t is wel voor iedereen duidelijk waarom Mixer Ninja wil. Microsoft heeft zo’n 10 miljoen gebruikers per maand, Twitch 100 miljoen. Microsoft heeft dus ook minder gebruikers dan Facebook Gaming of zelfs YouTube Gaming. Maar met Ninja halen ze een grote vis binnen, zeker nu Fortnite een grote publiciteitsgolf over zich gekregen heeft met het WK.

Op enkele uren tijd bezorgde Ninja Mixer al honderdduizend extra streamers. Daar hing ongetwijfeld een prijskaartje aan, al hield de 28-jarige Fortniter daarover de lippen op elkaar. Hij had het vooral over een “nieuwe uitdaging en terugkeren naar de essentie van het streamen.” Tja, zelfs de meest gerenommeerde Fortnitestreamer zijn, wordt waarschijnlijk oud. Hij laat bijna veertien miljoen subscribers achter.

Wat verdien je met Twitch?

Dat ’t Ninja niet alleen om de centen te doen is, moet blijken uit wat hij normaal verdient met zijn streams. Ninja was één van de eersten om publiek te maken wat hij zoal binnenrijft. Zo’n 500K per maand stroomt er elke maand in de portefeuille van de familie Blevins. Twintig procent daarvan komt uit deals, 80% via YouTube en Twitch.

Dat de continue druk om te blijven streamen en bijna 24/7 beschikbaar te zijn, al even op Ninja’s schouders lag, werd vorig jaar duidelijk. In een interview met de New York Times liet de felgekleurde streamer toen al optekenen dat een interview van een uurtje hem 300 subscribers kostte. Een toernooi spelen, dat hij al dan niet verliest, tegen een andere topper, 100K subscribers. Dat is hoe zijn geld verdient, dus hij kan ook niet anders dan erom geven. Maar dat betekent blijven spelen: 10 uur per dag, elke dag.

Stappen er nog streamers over naar Mixer?

Aangezien die subs nog steeds zo belangrijk zijn voor Ninja, zal de investering van Microsoft navenant zijn. Want die krijgt hij niet onmiddellijk terug. Al lijkt het, met de initiële cijfers binnen, niet onwaarschijnlijk dat Ninja slechts de eerste is van vele streamers die de overstap maakt.

Gesponsorde artikelen