Gabriel Attal op zijn 34ste de nieuwe premier van Frankrijk

Frans president Emmanuel Macron benoemt zijn vertrouweling Gabriel Attal, de minister van Onderwijs, tot nieuwe premier. Attal vervangt Élisabeth Borne en moet het presidentschap van Macron nieuwe dynamiek geven.

In het nieuws: Weer een reshuffle van het Franse kabinet. Gabriel Attal wordt de jongste premier ooit van Frankrijk, nadat Élisabeth Borne maandag ontslag nam. Ze was amper twintig maanden in functie en volgde de inmiddels vergeten Jean Castex op.

Meer context: In de Franse politieke context is de premier zo’n beetje de operationeel directeur van de president, die de echte CEO van Frankrijk is. Wanneer het met de president slecht gaat in de peilingen, wordt de premier vaak vervangen, zoals een trainer van een kwakkelende voetbalploeg.

  • Deze keer moet Borne plaats ruimen, nadat president Emmanuel Macron de voorbije maanden en jaren zijn populariteit zag zakken.
  • Macron promoveert geen zwaargewicht uit de regering – de namen van Gerald Dermanin (Binnenlandse Zaken) en Bruno Le Maire (Economie en Financiën) werden genoemd – maar kiest voor Gabriel Attal, die enkele jaren geleden bekendheid verwierf als woordvoerder van de Franse regering.
  • Dat betekent dat Macron ook geen wit konijn à la Castex uit zijn hoed tovert, wat ook een scenario was dat circuleerde. Met Attal stelt hij een vertrouweling aan die al jaren aan zijn zijde staat.
Meer
Lees meer...