Left Right
scrollTop top

‘Game of Thrones’-schrijver heeft “gemengde gevoelens” bij het einde van de serie


‘Game of Thrones’-schrijver heeft “gemengde gevoelens” bij het einde van de serie

Met het einde van ‘Game of Thrones’ in zicht komt er voor fans van de boekenreeks ‘A Song of Ice and Fire’ ook een einde aan een twintigtal jaar wachten. De tv-serie stak namelijk de verhaallijn van de boekenreeks voorbij en dat wil zeggen dat het einde niet is wat schrijver George R. R. Martin er van verwachtte.

23 jaar geleden publiceerde Bantam Books het eerste boek van George R. R. Martin in de A Song of Ice and Fire-saga. Bijna acht jaar geleden waren er vijf van de zeven boeken gepubliceerd en pikte HBO de rechten voor de tv-serie Game of Thrones op. Iedereen verwachtte dat Martin de twee overgebleven boeken nu sneller zou publiceren, maar niets was minder waar. Acht jaar na A Dance With Dragons wachten we nog steeds op The Winds of Winter. Maar Game of Thrones begint op 14 april aan zijn laatste seizoen. Uiteraard heeft Martin daar dubbele gevoelens bij.

“Wou dat ik de boeken sneller had afgemaakt”

“Ik heb er gemengde gevoelens bij”, zegt de auteur aan Entertainment Weekly. “Het is een geweldige rit geweest en het grootste stuk daarvan was geweldig. Ik had uiteraard gewild dat de show niet op mij was uitgelopen en dat ik de boeken sneller had afgemaakt. Daar had ik niet op gerekend.”

6 vragen waar Game of Thrones antwoord op moet geven in het laatste seizoen.

Martin is er intussen zeventig en hij heeft er intussen acht schrijfjaren voor het zesde boek opzitten. The Winds of Winter heeft nog steeds geen publicatiedatum, al is er wel al een zevende boek gepland. Maar Martin is ook altijd al een trage schrijver geweest. Voor wie zich afvroeg waar de boeken nu zitten in het verhaal: bij de dood van Jon Snow. In Game of Thrones-termen is dat de seizoensfinale van seizoen vijf.

Getty Images

Hoe wijkt Game of Thrones af van de boeken?

Dat wil niet zeggen dat de serie ontzettend hard afwijkt van de boeken: David Benioff en Dan Weiss, de producers van de serie, hebben van Martin een outline gekregen over hoe de serie moest lopen. Maar de show heeft al enkele belangrijke beslissingen genomen die misschien klein lijken, maar grote gevolgen hebben. Zo trouwt het venijn Ramsey Bolton in de boeken met een vriendin van Sansa, niet Sansa zelf.

Martin schreef oorspronkelijk één aflevering per reeks, maar is daar ook recent mee gestopt. Benioff en Weiss geven zelf aan dat het té ingewikkeld werd voor Martin om de verschillen tussen de reeks en de boeken uit elkaar te houden. Enkele belangrijke elementen die nog moeten komen in de boeken, zitten wel in de serie, zoals de ouders van Jon Snow. Maar ook de befaamde Hodor-scène komt uit het hoofd van Martin.

Hier is onze analyse van de laatste trailer van Game of Thrones.

HBO

Hoe loopt Game of Thrones af?

Toch zijn er intussen veel significante verschillen tussen de twee en de schrijvers van Game of Thrones zijn ook van plan om dat zo te houden. Op die manier worden de boeken voor de fans niet gespoild. Anderzijds is ook Martin in geen jaren op de set geweest, en heeft hij ook niet alle scripts gelezen van het laatste seizoen. Hoewel Martin dus in grote lijnen weet hoe ‘zijn’ reeks afloopt, zijn een aantal details over kleine personages ook voor hem een verrassing.

Zo zal de eindstrijd in Game of Thrones er gaan uitzien.

Dat wil ook zeggen dat er voor een heel aantal personages een ander einde komt in de boeken. Martin ontdekt namelijk veel over zijn personages terwijl hij aan het schrijven is. Of we ooit te weten komen hoe het in Martins hoofd moest eindigen, blijft een beetje twijfelachtig. “Het is het einde voor veel mensen”, zegt hij daar zelf over. “Het is niet het einde voor mij. Ik zit er nog middenin. Ik zal lang moeten leven, want ik heb nog veel werk.” Dat belooft. Hier zijn alvast 8 theorieën over het einde van Game of Thrones.

Game of Thrones begint aan zijn achtste en laatste seizoen op 14 april. Bij ons kan je op Telenet Play de première live beleven. Tot dan kan je hieronder naar de trailer kijken.

HBO

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…