‘Game Of Thrones’ voor de vierde keer Beste Serie op de Emmy’s, maar verder was verrassing troef

Voor de 71e keer was het zover: in Los Angeles werden de Emmy’s uitgereikt. Dat zijn de Oscars van de televisie, al wordt dat meer en meer een ontoereikende beschrijving. En hoewel Game Of Thrones voor de vierde keer de prijs voor Beste Dramareeks won, toonden de Emmy’s van dit jaar aan dat ze klaar zijn voor een wereld zonder Game Of Thrones.

Voor deze uitreiking werd alle televisie tussen 1 juni 2018 en 31 mei 2019 in rekening genomen. Een gastheer was er, in navolging van de Oscars, niet, al probeerde Homer Simpson wel heel eventjes. Het werd een avond die op gang werd getrokken door een monoloog gebracht door Bryan Cranston die – 50 jaar na de maanlanding – benadrukte hoe televisie onze wereld groter heeft gemaakt.

https://www.youtube.com/watch?v=nUIeHvp__rU

Beste speech

hulu

Toch was dat niet de beste speech van de avond. Die werd gegeven door Patricia Arquette die we vooral kennen van Boyhood, maar die hier de Emmy won voor Outstanding Supporting Actress in a Limited Series voor The Act (hulu) waarin ze een overbeschermende moeder speelt. Arquette gebruikte haar moment om een ode te brengen aan haar zus Alexis, een transgender, en hield een pleidooi voor transgelijkheid. Alexis Arquette stierf drie jaar geleden op 47-jarige leeftijd aan de gevolgen van HIV.

Hoe deed Game Of Thrones het?

Natuurlijk was het een groot jaar voor de Emmy’s, want na tien jaar namen we dit jaar ook afscheid van Game Of Thrones, het paradepaardje van HBO. De serie was vooraf genomineerd voor 32 Emmy’s, waarvan Game Of Thrones er al tien won vorige week, toen de meer technische prijzen werden uitgereikt.

Peter Dinklage won voor de vierde keer de prijs voor Best Supporting Actor in a Drama Series, maar nog belangrijker was dat de serie – ondanks alle kritiek op het laatste seizoen – toch de prijs mee naar huis nam voor Outstanding Drama Series. Het was de vierde keer dat Game Of Thrones die hoofdprijs won. Wie volgend jaar die fakkel overneemt, dat zal ons benieuwen. Opvallend was wel dat ze in alle andere grote categorieën de duimen moesten leggen voor andere reeksen.

Heerlijke acteerprestaties

Onze favoriet van dit jaar tot nu toe, Fosse/Verdon (FX) over de relatie tussen een regisseur (Bob Fosse) en een choreografe en danseres (Gwen Verdon) werd vooraf voor 17 Emmy’s genomineerd, maar wist er maar drie te winnen, waarvan de belangrijkste de prijs voor Michelle Williams was: Outstanding Lead Actress in a Limited Series or Movie.

FOX

Na genomineerd te zijn geweest voor vier Oscars, vijf Golden Globes (waarvan ze er één won voor My Week With Marylin in 2012) en een Tony (theaterprijs), won Michelle Williams nu – terecht – eindelijk nog eens écht iets.

Netflix won ook nog de prijs voor beste televisiefilm met hun interactieve Black Mirror: Bandersnatch en een prijs voor de bijrol van Julia Garner in het tweede seizoen van Ozark, maar kwam er in het algemeen nogal bekaaid vanaf.

FX

De prijs voor Garner is wel opmerkelijk, want daarmee passeerde ze drie Game Of Thrones-actrices, waaronder publieksfavorieten Maisie Williams en Sophie Turner. Het was niet de enige verrassing van de avond, want ook Billy Porter won een Emmy voor de nichereeks Pose (het eerste seizoen staat bij ons op Netflix) en wel in de categorie Outstanding Lead Actor in a Drama Series. Het was de eerste keer dat hij een Emmy won én hij was ook de eerste zwarte en openlijk homoseksuele man die de Emmy won in deze categorie. Het was overigens ook de enige Emmy die de reeks wist binnen te halen.

Daarmee kwam er nog geen eind aan de verrassingen, want de prijs voor de Outstanding Lead Actress for a Drama Series ging naar Jodie Comer voor haar rol in Killing Eve. Ook voor die reeks was het de enige Emmy-overwinning. Zij won daarmee van haar collega Sandra Oh, maar ook voor Robin Wright die genomineerd was voor het laatste seizoen House Of Cards en van Emilia Clarke als drakenkoningin in Game Of Thrones.

Amazon rules comedy

Amazon is ondertussen uitgegroeid tot een gigantisch bedrijf dat, vooral in Amerika, inwerkt op meer en meer takken in het dagelijkse leven. Vorige week werd nog bekend dat ze 30.000 nieuwe mensen zouden gaan aannemen. Hun televisietak doet het alvast uitstekend, want naast meerdere prijzen voor The Marvelous Mrs. Maisel (S3) (vooral in de categorie van de bijrollen) waren er voor het eerst ook prijzen voor Fleabag (S2).

Die serie – met een seksverslaafde als hoofdfiguur – ging ineens lopen met drie van de grote Emmy’s, zijnde Outstanding Comedy Series, Outstanding Lead Actress For A Comedy Series en Outstanding Writing For A Comedy Series. Actrice Phoebe-Waller Bridge, die genomineerd was voor vier Emmy’s (ook nog eentje voor haar schrijfwerk voor Killing Eve) heeft meegeschreven aan het script van de nieuwe Bond-film, won hiermee dus haar eerste Emmy’s.

Zowel The Marvelous Mrs. Maisel als Fleabag zijn te bekijken via Amazon Prime.

Minder vrolijke series

Bij de Limited Series ging het er een pak minder vrolijk aan toe. Daar waren er prijzen voor de felgeprezen HBO-reeks Chernobyl over de omgang met en de gevolgen van de kernramp in 1986. De reeks won prijzen voor het schrijfwerk en de regie van de reeks en won ook de prijs voor Outstanding Limited Series. Wie wil kijken: Chernobyl is nu te bekijken via Play van Telenet en volgend jaar op Canvas.

When They See Us (Netflix), die andere reeks gebaseerd op waargebeurde feiten viel in de prijzen, want Jharrel Jerome (die Korey Wise speelt) won er zijn allereerste Emmy. De reeks over de Central Park Five, die in 1989 onschuldig veroordeeld werden door de verkrachting en zware mishandeling van een vrouw, won ook nog de Emmy voor Outstanding Casting in a Limited Series.

HBO nog steeds leider

Wie het globaal gaat bekijken merkt nog steeds: HBO is onaantastbaar. In de grote categorieën wonnen zij 9 prijzen, Amazon Prime 7 en Netflix 4. Wat het volgend jaar gaat geven als HBO het zonder Game Of Thrones moet stellen, is een verrassing voor dan. Afspraak op zondagnacht 20 september 2020.

Meer
Lees meer...