Gedaan met saaie avonden op reis: voor deze 17 zalige spelletjes heb je (bijna) niets nodig

Gedaan met saaie avonden op reis: voor deze 17 zalige spelletjes heb je (bijna) niets nodig

Wanneer je met je vrienden of familie op reis vertrekt, is het natuurlijk belangrijk om genoeg entertainment te voorzien. En omdat het niet elke avond feest kan zijn, is het ook tof om gezelschapsspelletjes te spelen. Maar die hele dozen meesleuren in je koffer? Da’s ook niet aan te raden. Daarom hebben wij voor jou 17 spelletjes opgelijst waar je (bijna) niets voor nodig hebt:

Benodigdheden: NIETS

1. Weerwolven van Wakkerdam

Dit spel bestaat natuurlijk in een doosversie, maar is ook heel makkelijk zonder de doos te spelen. Laat de verteller rondwandelen en tikjes geven op de rug van de spelers (die natuurlijk allemaal eerlijk hun ogen sluiten). Het makkelijkste is om te zeggen “wie nu een tikje krijgt is de weerwolf” en dan een paar rondjes te doen waarbij hij/zij iemand zonder geluid te maken aantikt. En zo dan ook de andere rollen te verdelen. Het verdere verloop van het spel is helemaal hetzelfde (op de ziener na dan 😉 ).

2. Hints

Of uitbeeldertje voor de vrienden. Je kiest of trekt een voorwerp/persoon/handeling/… en beeldt die uit voor de rest. Hilariteit verzekerd!

3. Waarheid, durven of doen

Een andere klassieker is natuurlijk ‘waarheid, durven of doen’. Stel je vrienden voor dit dilemma, vertel de waarheid … of doe wat ze je vragen. 😉 Dit spel kan natuurlijk ook opgeleukt worden met een beetje alcohol.

4. Ik heb nog nooit …

Nog zo’n spel dat makkelijk omgevormd kan worden tot een drankspel. Stel je vrienden vragen en wie het al gedaan heeft, haalt een vinger weg (of drinkt een slokje). Leuk om elkaar wat beter te leren kennen of toffe anekdotes te weten te komen. 😉

Benodigdheden: pen en papier

5. Galgje

De absolute klassieker bij de spelletjes met pen en papier is natuurlijk galgje. Raad de juiste letters en zorg ervoor dat jouw stokventje niet aan de galg eindigt.

6. Boter, kaas en eieren

Ook bekend als ‘OXO’. Het enige wat je moet doen, is een hokje van 3 op 3 maken en proberen om in eender welke richting ‘XXX’ of ‘OOO’ te vormen. Supersimpel, maar het kan je toch entertainen op dode momenten.

7. Alfabetspel

Dit spel is eigenlijk een beetje Pim Pam Pet deluxe. Iemand loopt in zijn/haar hoofd het alfabet af, tot iemand anders stop zegt. De letter die op dat moment in het hoofd van de teller zit, wordt de letter van de ronde. Met die letter moet iedereen dan binnen de minuut voor de vooraf vastgelegde categorieën woorden/namen vinden. Leuke categorieën zijn: meisjes- en jongensnamen, beroepen, dieren, eten, landen, …

8. Pictionary

Nog een gezelschapsspel dat je makkelijk zelf kan maken. Maak briefjes met dingen om te tekenen of verzin ze on the spot. En laat het tekentalent in jezelf maar los!

9. Time’s Up

Een van de leukste spelletjes die je helemaal zelf kan maken én dan stiekem zelfs leuker is dan het originele spel. Iedereen verdeelt zich in duo’s en schrijft een afgesproken aantal namen op. Die namen belanden dan in ‘de pot’ en dan kan de fun beginnen. Het spel werkt in drie rondes waarbij je in elke ronde zoveel mogelijk briefjes moet verzamelen binnen de minuut. In de eerste ronde moet je de naam op je briefje uitleggen aan je partner, in de tweede doe je hetzelfde maar in één woord en in de derde en laatste ronde beeld je de persoon op je briefje uit. Bereid je lachspieren al maar voor, want dit is een heuse work-out.

10. Ben ik een banaan?

Voor deze klassieker heb je ook nog plakband of post-its nodig. Je plakt een naam/voorwerp op het voorhoofd van je vrienden en zij raden aan de hand van ja-nee-vragen wie of wat ze zijn. Reken maar op een flinke dosis hilariteit.

Benodigdheden: een spel kaarten

11. Zwartepieten

Een simpel, maar superleuk spel. Voor je begint, haal je de klaveren boer uit het kaartspel en verdeel je de rest van de kaarten over de spelers. De bedoeling van het spel is om zo snel mogelijk al je kaarten kwijt te geraken. Dat kan door paren (twee kaarten met hetzelfde nummer en dezelfde kleur) af te leggen. Door de hele tijd nieuwe kaarten te trekken bij je buur kan je nieuwe paren vormen. Maar de Zwarte Piet, die heeft natuurlijk geen vriendje meer. Dus wie met de schoppen boer blijft zitten, is de grote verliezer van het spel.

12. Presidenten

Ook in dit spel is het de bedoeling om zo snel mogelijk van je kaarten af te geraken. Dat doe je door kaarten af te leggen. Je kan kaarten afleggen door evenveel of meer kaarten te leggen van één cijfer hoger te leggen dan de kaarten die al op tafel liggen. Het spel wordt interessanter omdat je na elke ronde bevoor- of benadeeld wordt op basis van de vorige ronde. Zo krijg je als winnaar de beste kaarten van de verliezer en moet die z’n beste kaarten afgeven.

13. UNO

Iedereen kent UNO natuurlijk, maar je hebt voor het spel de échte UNO-kaarten niet eens nodig. Spreek gewoon van tevoren af welke kaarten de ‘speciale’ kaarten vervangen en het spel kan beginnen!

Benodigdheden: een smartphone

14. Evil Apples

Evil Apples is de mobiele versie van het geniale spel Cards Against Humanity. In het spel is het de bedoeling om op de getrokken kaart de spatie in te vullen met het grappigste kaartje. De grappigste wint de ronde. Zonder twijfel een van de meest hilarische spelletjes ooit.

15. What If …

In het spel What If … krijg je telkens een voorstel voorgeschoteld, onder de vorm ‘wat als … maar …’. Bijvoorbeeld ‘wat als je ieders gedachten kon lezen, maar zij kunnen ook de jouwe lezen’. Het enige wat je moet doen is antwoorden of je al dan niet zou ingaan op het voorstel, maar het zijn vooral de discussies die het spel losweekt die je uren zullen entertainen.

16. Picolo

Een drankspel kan natuurlijk niet ontbreken. In Picolo worden vragen en opdrachten op je afgevuurd. Maar we moeten je wel waarschuwen, je komt niet nuchter uit een rondje van deze app. 😉

17. Switch

Tot slot nog een spel van eigen bodem, met de app van het gelijknamige Eén-programma Switch kan je het spel met maximum vier vrienden thuis naspelen. Je kan zelf je speler aankleden en zelfs prijzen winnen door de finale van de aflevering te spelen. Check, dubbelcheck!

Gesponsorde artikelen