Nog steeds geen akkoord in Hollywood: Acteurs blijven staken

De staking van de acteurs in Hollywood blijft duren. Acteursvakbond SAG-AFTRA heeft het “ultiem, laatste en beste voorstel” van de studio’s niet aanvaard. Volgens hen ontbreken er essentiële zaken, onder andere op het vlak van bescherming tegen artificiële intelligentie.

Halverwege juli hebben de leden van de Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) het werk neergelegd in Hollywood. Deze acteursstaking kwam er toen bovenop een scenaristenstaking, die ondertussen is afgelopen. Na enige tijd van windstilte zijn de onderhandelingen tussen de SAG-AFTRA en de AMPTP vorige week hervat, maar voorlopig nog zonder resultaat.

Ultiem voorstel afgewezen

De relatie tussen beide partijen is duidelijk nog steeds zeer bekoeld, want regelmatig duiken er berichten op over ultimatums. Dat was ook afgelopen weekend het geval. De AMPTP deed toen aan de SAG-AFTRA namelijk een “ultiem, laatste en beste voorstel”. Zij beschreven dat zelf als “volledig, toekomstgericht en eerlijk”. De studio’s meenden dat hun voorstel een sterke bescherming tegen AI bevatte.

Na even beraadslagen heeft de acteursvakbond uiteindelijk toch besloten hun voorstel niet te aanvaarden. “Iedereen is vastbesloten om de juiste deal binnen te halen en zo de staking op een correctie manier te doen eindigen”, klinkt het in een statement. “Er zijn verschillende essentiële zaken waarover we nog steeds geen akkoord hebben gevonden, inclusief AI.”

En nu?

Het is nog onduidelijk hoe het nu verder moet in de onderhandelingen tussen de AMPTP en de SAG-AFTRA. Als de studio’s woord houden, lopen ze weg van de onderhandelingstafel. Daarmee zou er wel opnieuw een halt komen in de gesprekken, terwijl de staking steeds zwaardere gevonden heeft in Hollywood en iedereen al vele miljoenen kost.

Meer
Lees meer...