Acteursvakbond SAG-AFTRA en studio’s na 100 dagen staking in Hollywood opnieuw rond de onderhandelingstafel

Na bijna twee weken van stilte wordt er dinsdag opnieuw onderhandeld tussen de acteursvakbond SAG-AFTRA en AMPTP, de organisatie die filmstudio’s en streamingdiensten vertegenwoordigt. Zo hopen ze na 100 dagen staking eindelijk een oplossing te vinden, zodat de financiële schade in Hollywood niet nog groter wordt.

Halverwege juli hebben de leden van de Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA) het werk neergelegd in Hollywood. Deze acteursstaking kwam er toen bovenop een scenaristenstaking, die ondertussen is afgelopen. Een akkoord tussen de SAG-AFTRA en de AMPTP is echter nog zeer ver weg.

Streaming, AI en minimumlonen

Dat bleek ook op 11 oktober toen beide partijen het laatste rond de tafel zaten. De kloof tussen wat langs beide kanten gevraagd werd, bleek toen te groot waardoor onderhandelingen zinloos waren. Een voorstel van de acteursvakbond over het delen van inkomsten uit streaming met de cast van series en films stuitte daar op heel wat protest bij de studio’s. De acteursvakbond was dan weer niet te spreken over de gebrekkige bescherming die de AMPTP hen wou bieden tegen AI.

Een ander groot discussiepunt is het verhogen van de minimumlonen. De SAG-AFTRA wil in het eerste jaar meteen een verhoging zien van 11 procent. De studio’s stellen dan weer voor om in het eerste jaar de minimumlonen maar met 5 procent te verhogen, maar daar de twee jaren erna nog een respectievelijk 4 en 3,5 procent bovenop te doen. Dat laatste komt overeen met de deal die de scenaristen uiteindelijk aanvaard hebben.

De voorbije dagen hebben zich heel wat prominente acteurs uitgesproken over het opnieuw aan de onderhandelingstafel gaan zitten. Mede onder druk daarvan zullen de gesprekken dinsdag hervat worden. Om daarbij snel tot een akkoord te komen, zal er wel veel water bij de wijn moeten gedaan worden langs beide kanten.

Meer
Lees meer...