Scenaristenstaking in Hollywood nu ook officieel voorbij na bijna 5 maanden

Bijna 150 dagen na de start van de staking van de scenaristen en scriptschrijvers in Hollywood kunnen die eindelijk opnieuw aan het werk gaan. Vakbondsleiders van de scenaristenvakbond Writer’s Guild of America (WGA) hebben namelijk unaniem gestemd om het nieuwe akkoord met de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP) goed te keuren.

Op 2 mei hebben schrijvers en scenaristen die lid zijn van de Writers Guild of America in de Verenigde Staten het werk neergelegd. Hun collectieve arbeidsovereenkomst liep toen na drie jaar af zonder een nieuw akkoord. De WGA eist betere bescherming van hun werkzekerheid – onder andere tegen de opkomst van artificiële intelligentie (AI) – en andere financiële en niet-financiële toegevingen. De AMPTP was daartoe niet bereid, waardoor het voor het eerst sinds 2007 kwam tot een staking van de scriptschrijvers. Dat zorgde ervoor dat heel wat producties van series en films stil kwamen te liggen.

Akkoord

Sinds enkele weken zaten beide partijen opnieuw rond de tafel. Dat zorgde ervoor dat de AMPTP vorige week met een, naar eigen zeggen, “ultiem voorstel” kwam. De WGA aanvaardde dat uiteindelijk afgelopen weekend, waarna de tekst volledig in details uitgeschreven kon worden. Dat is nu gebeurd, waardoor de staking sinds deze morgen voorbij is. De 11.500 leden van de WGA moeten de deal wel nog goedkeuren, maar dat is in principe een detail.

SAG-AFTRA

Hoewel de staking van de scenaristen dus zo goed als afgelopen is, is het nog niet gedaan met stakingen in Hollywood. De Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), de vakbond van die acteurs in de Verenigde Staten vertegenwoordigt, is namelijk ook nog steeds in staking. Ook zij zoeken een nieuwe, eerlijke deal met de AMPTP. Door de deal van de WGA zouden deze onderhandelingen nu mogelijk in een stroomversnelling kunnen komen.

Meer
Lees meer...