Studio’s en scriptschrijvers bereiken voorlopig akkoord: scenaristenstaking in Hollywood is bijna voorbij

Na 146 dagen is de staking van de scenarioschrijvers in Hollywood bijna voorbij. De scenaristenvakbond Writer’s Guild of America (WGA) bereikte afgelopen nacht namelijk een akkoord met de Alliance of Motion Picture and Television Producers (AMPTP), die de grote Hollywood-studio’s vertegenwoordigen. De 11.500 leden van de WGA moeten de deal wel nog goedkeuren.

Op 2 mei hebben schrijvers en scenaristen die lid zijn van de Writers Guild of America in de Verenigde Staten het werk neergelegd. Hun collectieve arbeidsovereenkomst liep toen na drie jaar af zonder een nieuw akkoord. De WGA eist betere bescherming van hun werkzekerheid – onder andere tegen de opkomst van artificiële intelligentie (AI) – en andere financiële en niet-financiële toegevingen. De AMPTP was daartoe niet bereid, waardoor het voor het eerst sinds 2007 kwam tot een staking van de scriptschrijvers. Dat zorgde ervoor dat heel wat producties van series en films stil kwamen te liggen.

Voorlopig akkoord

Sinds enkele weken zaten beide partijen opnieuw rond de tafel. Dat zorgde ervoor dat de AMPTP vorige week met een, naar eigen zeggen, “ultiem voorstel” kwam. De WGA heeft dat uiteindelijk aanvaard. “We hebben een voorlopig akkoord bereikt. Het is een principieel akkoord op alle discussiepunten dat wel nog in een finale tekst gegoten moet worden”, klinkt het in een e-mail van de WGA aan zijn leden.

De vakbond bedankt daarbij ook meteen iedereen voor het geduld tijdens de lange staking. “De deal is zeer goed, met belangrijke winsten en bescherming voor alle schrijvers in iedere sector”, gaat de e-mail verder. De laatste punten en komma’s zullen nu nog besproken worden, waarna er over het akkoord gestemd moet worden.

SAG-AFTRA

Hoewel de staking van de scenaristen dus zo goed als afgelopen is, is het nog niet gedaan met stakingen in Hollywood. De Screen Actors Guild – American Federation of Television and Radio Artists (SAG-AFTRA), de vakbond van die acteurs in de Verenigde Staten vertegenwoordigt, is namelijk ook nog steeds in staking. Ook zij zoeken een nieuwe, eerlijke deal met de AMPTP.

Meer
Lees meer...