In de toekomst geen examen voor speedpedelecs meer met brommer

Een kleine, maar belangrijke wijziging is doorgevoerd in het examensysteem van de speedpedelec. In het verleden moest je ofwel over een rijbewijs B beschikken, ofwel moest je het examen afleggen met een brommer. Hier komt dus verandering in. Vanaf 1 oktober kan het examen voor de speedpedelec ook worden afgelegd met een speedpedelec zelf, wat logisch klinkt.

Door de vele ongevallen met speedpedelecs is er een belletje gaan rinkelen in het Vlaams parlement. Daar is nu beslist dat er iets moet veranderen.

Vreemde situatie

Wie met een speedpedelec wil rijden, zal vanaf 1 oktober ook het praktisch rijexamen met zo’n snelle elektrische fiets kunnen afleggen. Op dit moment wordt het examen dat je nodig hebt om met een speedpedelec te mogen rijden nog met een bromfiets uitgevoerd.

Wel maken de meeste bezitters van zo een snelle fiets gebruik van hun rijbewijs B, voor de auto.

Bron: Horacio Villalobos#Corbis/Horacio Villalobos#Corbis/Corbis via Getty Images

Meer verkeersongevallen

Speedpedelecs, snelle elektrische fietsen waarbij de motor tot maximaal 45 km/uur trapondersteuning geeft, zijn de afgelopen jaren heel populair geworden. Zeker voor woon-werkverkeer worden speedpedelecs steeds vaker gebruikt. Begin dit jaar is hun aantal gestegen tot 65.650 ingeschreven speedpedelecs. 

“Hoewel de speedpedelec een geweldig vervoersmiddel is, kunnen we niet blind zijn voor de ongevallencijfers”, zegt minister Peeters. “538 ongevallen vorig jaar: dat zijn geen cijfers om licht over te gaan. Elke maatregel die we nemen, is gericht op meer verkeersveiligheid.” In 2019 waren er nog 196 ongevallen met een speedpedelec. 

Bron: Leonardo Munoz/VIEWpress via Getty Images

Meer
Lees meer...