Geen lief? Geen probleem! Singles leven blijkbaar beter dan mensen in een relatie

Als je denkt dat je een relatie MOET hebben, dan heb je het mis. Als we de wetenschap moeten geloven, is het blijkbaar beter om single door het leven te gaan dan met een partner. Dus snel een lief zoeken, is zeker niet nodig. 

Business Insider heeft verschillende studies opgesomd die ons duidelijk doen inzien dat vrijgezellen eigenlijk beter leven dan koppels. Zo hebben bijvoorbeeld twee sociaal wetenschappers netwerkrelaties van vrijgezelle en getrouwde Amerikanen onderzocht. Hieruit bleek dat vrijgezellen vaker omkijken naar hun sociale netwerk. Ze doen vaker beroep op hun vrienden en familie en bieden zelf ook vaker hun hulp aan. Volgens het onderzoek zou etniciteit, geslacht geen rol spelen.

Vrijgezellen zijn gezonder

Volgens een ander onderzoek bleek ook dat vrijgezellen die nog nooit getrouwd waren, meer sporten dan getrouwde of gescheiden mensen. Daarnaast zouden ook vrijgezellen uit negen Europese landen lagere BMI’s hebben dan alweer getrouwden of gescheiden.

Me-time

iStock

Singles kunnen ook meer genieten van me-time dan mensen in een relatie. Heel wat studies koppelen dit ook aan enkele voordelen zoals meer vrijheid, creativiteit en productiviteit.

Bella DePaulo, een psycholoog aan de University of California Santa Barbara die erg blij is met haar vrijgezellenbestaan, bewees dat vrijgezellen meer psychische groei ervaren dan koppels. Maar volgens de psycholoog moet hier meer onderzoek naar gedaan worden. Volgens DePaulo is het idee dat vrijgezellen zielig en eenzaam zijn en niets liever willen dan een partner vinden een mythe.

Vrijgezellen hebben uiteraard ook nog goede vrienden en die zijn eigenlijk belangrijker dan een partner.

Besties

Dat is ook niet alles. Uit verschillende studies blijkt ook dat onderhoud van vriendschappen heel belangrijk is voor een lang en gelukkig leven. Zo haalt Business Insider een studie boven die werd gepubliceerd in het British Medical Journal, waaruit blijkt dat mensen die regelmatig contact hebben met tien of meer mensen in hun netwerk gelukkiger zijn dan mensen die dit niet doen. Uit dezelfde studie bleek ook dat mensen met minder vrienden ook minder gelukkig waren. Dus een goede vriend of vriendin is duidelijk belangrijker dan een lief, toch?

Blijkbaar zijn goede vriendschappen ook het allerbelangrijkste. Zo vertelt hoogleraar psychologie William Chopik dat vriendschappen steeds een grotere waarde hebben naarmate we ouder worden. “Een paar goede vrienden maakt een wereld van verschil voor ons welzijn en onze gezondheid”, zegt Chopik in een artikel. “Het is verstandig om te investeren in vriendschappen die jou het gelukkigst maken.”

Wie heeft een partner nodig?

Meer
Lees meer...