George R.R. Martin roemt Paddy Considine als King Viserys in ‘House of the Dragon’: “Beter dan in mijn boeken”

(Let op voor spoilers.) Kijkers van House of the Dragon hebben na acht afleveringen afscheid moeten nemen van Paddy Considine. Die speelde in de reeks King Viserys, maar is na meer dan twintig jaar ziek te zijn geweest, overleden. De manier waarop de acteur het belangrijk personage vormgaf, wist niet alleen veel fans te bekoren, maar ook de vaak kritische schrijver George R. R. Martin.

De reeks House of the Dragon, de eerste spin-off van Game of Thrones, is gebaseerd op het boek Fire & Blood van George R. R. Martin. Dat boek gaat over de zogenaamde Dance of the Dragons. Deze naam wordt gebruikt voor de strijd tussen de Targaryens om King Viserys op te volgen op de Iron Throne.

Hoewel het boek als inspiratie diende voor de serie hebben Ryan Condal en Miguel Sapochni, de twee showrunners van House of the Dragon, zich niet volledig gehouden aan het verhaal in het boek van GRRM. De grootste aanpassing die ze deden, was het laten leven van Ser Laenor Velaryon (John Macmillan). In de serie vlucht die – na een list – namelijk met zijn geliefde Ser Qarl Correy (Arty Froushan) naar Essos, terwijl hij in Fire & Blood wel degelijk vermoord wordt. De kans lijkt daardoor groot dat Leanor later dit seizoen, of in de volgende seizoenen, nog zal terugkeren.

Paddy Considine over ‘zijn’ King Viserys

Een andere wijziging die ze deden, is de ziekte van King Viserys. In House of the Dragon zien we die jarenlang aftakelen door een ziekte die veel lijkt weg te hebben van lepra. De versie van George R. R. Martin daarentegen sukkelde met zijn gezondheid door obesitas. Ondanks die aanpassing is de schrijver een zeer grote fan van hoe Paddy Considine King Viserys speelde. Zo’n compliment is best opvallend, want GRRM heeft zich in het verleden meermaals negatief uitgelaten over het einde van Game of Thrones. Paddy Considine vertelde zelf over de positieve feedback van de schrijver in een interview met GQ.

Daarin legt hij ook uit waarom de makers van House of the Dragon niet kozen voor een obese koning. “De versie uit Fire & Blood staat vooral bekend om zijn passiviteit en niet veel anders. Ik wilde het personage anders neerzetten, al duurde het even voor iedereen doorhad welke richting ik uit wilde met Viserys”, legt hij uit. “Maar ik bleef geloven in mijn visie. En op een bepaald moment kreeg ik van George R. R. Martin een bericht waarin hij zei dat mijn Viserys beter was dan de zijne. Toen wist ik dat ik het goed had gedaan.”

House of the Dragon is iedere zondag in de VS te zien op HBO Max en bij ons via Streamz telkens om 3 uur op de nacht van zondag op maandag.

Meer
Lees meer...