‘God of War’ krijgt een eigen documentaire ‘Raising Kratos’

‘God of War’ krijgt een eigen documentaire ‘Raising Kratos’

‘God of War’ kwam dit weekend exact één jaar geleden uit en dat wordt gevierd met de aankondiging van een eigen documentaire. In ‘Raising Kratos’ zullen we een blik krijgen achter de schermen tijdens de productie van de beste game van het jaar. De trailer eindigt meteen met nooit geziene beelden van Kratos, maar dat betekent niet wat iedereen denkt …

God of War werd dit weekend één jaar oud. De franchise zelf is natuurlijk al meer dan dertien jaar oud, maar de oudere, minder onbezonnen Kratos en zijn zoon Atreus werden exact één jaar geleden op ons losgelaten en dat vond PlayStation reden voor een cadeautje. Ter ere van die mijlpaal kondigden ze namelijk een eigen documentaire aan van de game die volledig te zien zal zijn op het YouTubekanaal van het bedrijf. In Raising Kratos krijgen we een blik achter de schermen van Santa Monica Studios en volgen we Cory Barlog en zijn team tijdens de productie van wat de beste game van 2018 werd.

Vervolg op de franchise was een grote gok

Het was een grote gok om de God of War-franchise weer nieuw leven in te blazen. De allereerste God of War kreeg nagenoeg perfecte scores, en ook God of War 2 moest niet onderdoen. Met God of War 3 zorgde producent Santa Monica Studios voor een episch eindpunt van de trilogie en voor velen mocht het daar bij blijven. God of War 3 was het perfecte eindpunt voor een van de meest iconische PlayStation-franchises ooit.

Maar toch vond Cory Barlog het tijd voor een vervolg, en dat werd niet meteen door iedereen op gejuich onthaald. Was het niet beter om deze geniale franchise, die al een passend einde kreeg, ongemoeid te laten? Het antwoord was al snel duidelijk: neen.

Bij de verrassingsaankondiging van de nieuwe telg in de reeks op E3 2016 ontplofte de zaal bij het zien van de ietwat verouderde Kratos (wat we ook in de trailer voor de documentaire te zien krijgen). Kratos was terug en dat zouden we geweten hebben. Het was dan nog wel twee jaar wachten op een release maar wanneer die er eindelijk kwam, bleek dat Barlog gelijk had gekregen. Het verhaal van Kratos was nog lang niet af. En meer zelfs: de nieuwe God of War (die opvallend genoeg geen ‘4’ in de naam kreeg) breidde het universum rond Kratos zelfs verder dan ooit uit.

Veel veranderingen

Kratos was bij gebrek aan tegenstanders (hij had zowat alle Griekse goden die er toe doen al een kopje kleiner gemaakt) dan maar naar het noorden getrokken, waar hij zich nu te midden de Noorse mythologie bevond. Maar dat was niet eens de grootste verandering die Barlog en z’n team hadden doorgevoerd. De opvliegende en hyperagressieve Kratos had plaatsgemaakt voor een oudere, wijzere en zelfs rustigere versie (met zo mogelijk wel nog meer spieren). Kratos was ook plots vader van een zoon, Atreus (al koos Kratos er blijkbaar voor om ‘m ‘boy‘ te noemen).

De Blades of Chaos werden op hun beurt dan weer opzijgeschoven en vervangen door de geniale Leviathan Axe en zo waren er nog wel een hoop veranderingen die God of War-puristen niet al te graag zagen gebeuren. Maar die zullen bij het spelen van de game allemaal hun kritiek hebben ingeslikt, want God of War was een pareltje.

Game van het jaar

Al van bij z’n release, en dat was dus maar in april, werd het al getipt als de beste game van 2018. En zelfs met de komst van het gigantische meesterwerk Red Dead Redemption 2 slaagde het er met verve in om die titel binnen te halen. Cory Barlog en co mochten zich begin dit jaar opmaken voor een hoop prijsuitreikingen, want God of War werd door zowat elke jury verkozen tot game van het jaar.

God of War was niet alleen het onverwachte vervolg op een iconische trilogie maar gooide de wereld van Kratos zo ver open dat het einde van de franchise plots niet alleen niet meer achter ons lag maar zelfs mijlenver voor ons uit. De overschakeling naar de nieuwe, Noorse, wereld en de hints naar mogelijke trips naar nog andere mythologieën geeft Barlog en co materiaal voor ettelijke nieuwe God of War‘s. Cory Barlog verklapte zo dat hij maar liefst vijf vervolggames wilt maken (en daar zijn wij hoegenaamd niet rouwig om).

Raising Kratos

Zo’n game verdient natuurlijk een leuk verjaardagscadeau en PlayStation gaf ons dat in de vorm van een heuse documentaire, getiteld Raising Kratos. Op het YouTubekanaal van PlayStation zullen we binnenkort de productie van achter de schermen kunnen herbeleven. Van de twijfel bij grote baas Cory Barlog, over de geniale acteerprestaties van de stemmencast tot de ongelofelijke ontvangst bij de fans. Er zou maar liefst 400 uur videomateriaal geweest zijn van de meer dan drie jaar productie die de game nodig had.

PlayStation dropte meteen ook een trailer voor de documentaire en die deed fans al speculeren. De trailer eindigde namelijk met een nog nooit gezien beeld van Kratos. Fans zagen hier natuurlijk een teaser voor een mogelijke nieuwe game in, maar producent Cory Barlog kelderde die hoop ondertussen al op Twitter (ga er zeker eens een kijkje nemen voor meer behind-the-scenes beelden).

“Aan iedereen die mij vragen stelt over het laatste shot in de trailer. Dat was de originele teaser trailer voor God of War 2018 die we zouden gaan verstoppen in de voor de PS4 remastered versie van God of War 3“, schrijft hij op Twitter. “Maar we hadden niet genoeg tijd om het er nog bij te krijgen en hebben het daarom maar bijgehouden, tot nu.”

Bekijk hieronder de aankondigingstrailer voor Raising Kratos:

Gesponsorde artikelen