Goed nieuws: Tomorrowland mag plaatsvinden

De rechter in Antwerpen heeft geoordeeld: Tomorrowland mag doorgaan, de klacht van de zeven buurtbewoners is ongegrond.

Noch de buren, noch hun advocate Griet Cnudde, woonden de uitspraak bij. Tomorrowland pakt dit jaar uit met een feesteditie, voor de tiende verjaardag van het festival op 18, 19 en 20 juli en 25,26 en 27 juli.

De buren kunnen wel nog in beroep gaan tegen de beslissing, maar dat beroep kan sowieso pas worden behandeld na beide festivalweekends.

De rechter argumenteerde ondermeer dat de buren “de hoogdringendheid zelf gecreëerd hadden door hun vordering zo laat in te dienen”. 

Volgens de rechter waren de bewoners al in december op de hoogte van het feit dat Tomorrowland twee weekends gaat doen dit jaar, maar ze stapten ze pas drie maanden later naar de rechtbank en hebben ze op die manier zelf de noodzaak van een kort geding gecreëerd.

Verkeerde rechter

Waar dat op neerkomt is dat de boze buren zich volgens de rechter tot de verkeerde rechtbank hebben gewend. Als ze willen volharden zullen ze een andere zaak moeten beginnen, zodat een rechter de zaak ten gronde kan behandelen. Die kan wel een aantal tussentijdse maatregelen opleggen, zoals “een schorsing of het aanstellen van een expert die de klachten van de buurtbewoners moet onderzoeken”. Maar zoiets kan uiteraard nooit binnen de tijdspanne die rest voor het plaatsvinden van Tomorrowland dit jaar.

Advocate Griet Cnudde had gesteld dat de organisatoren geen milieuvergunning hebben om Dreamville, de camping van het festival te organiseren. Zowel de organisatie van Tomorrowland als de gemeenten Boom en Rumst betwistten dat. Bij de behandeling in kortgeding een kleine maand geleden zwakte Cnudde haar eisen al fel af: Als de rechter hij het festival niet zou verbieden, dan moest er tenminste een geluidsbeperking komen van 95 decibel en mocht festival ook maar drie uur per dag duren. 

Tomorrowland kreeg na de klacht de steun van 33 bedrijven, die stelden dat het festival vorig jaar maar liefst 70,6 miljoen euro opleverde aan de Vlaamse economie.

De leukste tweets over het vonnis:

Wist je trouwens al dat Skrillex naar Tomorrowland komt dit jaar? Op vrijdag 18 juli is hij van de partij. Music monkey feestte nog met Skrillex onlangs in Texas en kwam vanalles te weten over hem. Check this:

Meer
Lees meer...