Google Maps toont nu ook eindelijk de treinen van de NMBS in de routeplanner

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar sinds vandaag kan je in Google Maps ook eindelijk de dienstregelingen van spoorwegmaatschappij NMBS bekijken. Tot nu stelde de routeplanner enkel bussen van De Lijn of trams, bussen en metro’s van de MIVB voor.

Google Maps is al jarenlang één van de populairste sites om een route op te zoeken. Of je nu met auto, fiets, te voet of met het openbaar vervoer gaat, je krijgt telkens een voorstel op maat. Maar voor België was er in de categorie ‘openbaar vervoer’ toch een groot probleem: Google kreeg enkel toegang tot de dienstregeling van De Lijn, TEC en de MIVB, maar van treinen was in de routeplanner geen spoor.

Data openbaar

Dat was al een tijdje tegen de zin van onze minister voor Digitale Agenda Alexander De Croo (Open Vld). In april liet hij al weten dat hij de NMBS zou dwingen om hun dienstregeling openbaar te maken voor gebruik door externe ontwikkelaars. Dat zei hij in de commotie die volgde op het afvoeren van RailTime, een alternatieve app die vele reizigers liever gebruikten dan de officiële NMBS-app.

En nu is het dus eindelijk zover. Softwareontwikkelaars kunnen nu toegang krijgen tot de dataflow van de NMBS door online een aanvraag in te dienen. Google heeft daar nu dankbaar gebruik van gemaakt, en heeft de data ingebouwd in Google Maps. Spijtig genoeg gaat het nog steeds niet om realtime informatie. Volgens de NMBS zal je daar nog steeds de officiële NMBS-app voor moeten gebruiken.

Meer
Lees meer...