Google gaat voor nieuws (van Rupert Murdoch) betalen

News Corp, een van de grootste nieuwsbedrijven ter wereld, heeft een deal gesloten met Alphabet, het moederbedrijf van Google. Het is een historisch akkoord.

Het is al een tijdlang een discussie tussen een van de grootste techbedrijven ter wereld en de media. Alphabet leest pagina’s om ze in zoekmachines te kunnen opslaan en gebruikt wat het daar leest om als eigen nieuws te kunnen weergeven. Zonder betaling en dat is niet eerlijk, klonk het argument.

Contract van drie jaar

News Corp, dat onder andere The Wall Street Journal en The New York Post in portefeuille heeft, is een van de grootste spelers in het landschap. Het geeft geen financiële details weer van de deal, maar heeft het over “een significante bijdrage”.

Het contract tussen het bedrijf van Sundar Pichai en Rupert Murdoch zou drie jaar lopen. Het contract is een overwinning voor die laatste. Tegelijk kan het contract een stok onder de arm zijn voor Australië. Daar loopt momenteel een procedure tegen enkele techgiganten zoals Facebook en Google. Die moeten van de overheid namelijk licenties betalen om nieuws te gebruiken. Google dreigde daarna om zijn zoekmachine in het land op te doeken.

Showcase

De berichten van News Corp zullen gebruikt worden in News Showcase, dat is een product dat Google onlangs voorstelde. Het moet nieuws modereren. Door snel op de kar te springen, hoopt News Corp het bereik te vergroten. Daarnaast krijgt het bedrijf ook een deel van de reclamekoek.

‘Dit is een belangrijk doel voor ons bedrijf geweest, al een heel decennium lang’, staat er te lezen in een persbericht van News Corp. “We zijn blij dat de handelsverhoudingen veranderen, niet enkel voor News Corp, maar voor elke uitgever.”

“De deal zou simpelweg niet mogelijk zijn zonder de fervente steun van Rupert en Lachlan Murdoch en de raad van bestuur van News Corp. Gedurende verschillende jaren hoorden we steeds opnieuw dat we met windmolens vochten, maar onze queeste is een beweging geworden en zowel de journalistiek als de maatschappij zullen erdoor verbeteren.”

Lees ook:

Meer
Lees meer...