Google Stadia komt naar België voor 9,99 euro, maar wordt geen ‘Netflix voor games’

Google heeft eindelijk meer informatie gegeven over hun gamestreamingdienst Google Stadia. Die zal in november gelanceerd worden en is dan ook meteen beschikbaar in ons land, maar blijkt niet meteen te zijn wat iedereen ervan had verwacht. Google Stadia wordt namelijk niet echt een ‘Netflix voor games’, want je zal (het overgrote deel van de) games toch individueel moeten aankopen.

Google gooide met hun aankondiging afgelopen maart een bom onder de gamingwereld. Ze waren hun concurrenten te snel af en stelden met Google Stadia de eerste echte gamestreamingdienst voor. Ze beloofden vooraf “de toekomst van gaming” te gaan voorstellen en die toekomst past volgens hen “niet meer in een doos”. Weg met de console. De hardware waar je games op speelt, is niet meer relevant. Stadia was dus veel meer dan enkel en alleen een eerste (gigantische) stap voor Google in de gamingindustrie, maar meteen ook een oorlogsverklaring aan alle consolefabrikanten.

Het moest echter ook toen gezegd: het was een grote goednieuwsshow, met een hele hoop (te) mooie beloftes, maar ook nog enorm veel vragen. Waarvan enkele hele grote: wanneer komt het uit (en komt het ook meteen naar België), hoeveel gaat dit ons, de gebruiker, kosten en welke games zullen we kunnen spelen?

https://youtu.be/k-BbW6zAjL0

Wel, op die vragen heeft Google op hun eerste zogenaamde ‘Stadia Connect’ nu eindelijk antwoord gegeven. Maar meteen maakte het ook iets helemaal anders duidelijk: verwacht je niet aan een ‘Netflix voor games’, waarbij je voor een vaste fee kan kiezen uit een uitpuilende bibliotheek aan games. Neen, je zal elke game apart moeten betalen …

Indrukwekkende lijst games

Google Stadia zal worden gelanceerd in november van dit jaar en dat in veertien verschillende gebieden. En ja, België zit daar van bij de start bij. Google had dus duidelijk begrepen dat, in tegenstelling tot bij hun hardwarereleases die vaak beperkt blijven tot een handvol landen, de schaal waarop ze dit uitbrengen, heel belangrijk is. De streamingdienst komt zo naar de VS, Canada, de UK, Ierland en zowat heel West-Europa, en dat voor 9,99 euro per maand (al volgt er ook een gratis versie, maar daarover later in dit artikel meer).

En er kwam nog bijzonder goed nieuws, want Google heeft een hoop grote gamedevelopers en games weten te strikken voor hun streamingdienst. Zo staan er verschillende Doom– en Tomb Raider-games op de lijst, maar, onder andere, ook The Elders Scrolls Online, de nieuwe Wolfenstein, Football Manager 2020, Mortal Kombat 11, Assassin’s Creed Oddysey, de nieuwe Ghost Recon, The Division 2, Destiny 2, nieuwe NBA 2K-games en zelfs het Belgische Baldur’s Gate 3. Daarbij komen met Get Packed en Gylt ook twee Stadia-exclusives. Die lijst met games zal trouwens nog worden aangevuld op de E3-conferentie en in de aanloop naar de launch in november.

Het was een van de grote vragen: hoe gaat Google developers warm kunnen maken voor een dergelijke streamingdienst. Nu blijkt meteen ook waarom een hoop grote namen toch al toezegden: je ‘huurt’ de games niet, je zal ze ook daadwerkelijk moeten kopen. Google Stadia is namelijk helemaal geen abonnementendienst. Voor die prijs van 9,99 euro kan je bij de start enkel Destiny 2 (met al z’n uitbreidingen) spelen. De andere games zullen apart moeten worden aangekocht. “We zullen die games verkopen, net zoals elke andere digitale shop”, legde Jack Buser van Google uit aan The Verge.

Gratis

In november zal enkel nog de Stadia Pro-dienst beschikbaar zijn. Die zal 9,99 euro per maand gaan kosten. Volgend jaar zal Google ook een Base-dienst lanceren die gratis zal zijn. Aan de Pro-dienst hangen natuurlijk wat voordelen vast. Zo zal je als ‘Pro’ in 4K kunnen streamen (anders is het maximaal 1080p) met 5.1 surround sound (in tegenstelling tot enkel stereo bij Stadia Base) en krijg je toegang tot een aantal gratis games (zoals het nu al aangekondigde Destiny 2) en exclusieve kortingen op verschillende aankopen.

Google Stadia Pro en Base
Google

Hoe we die gratis Base-dienst moeten zien, blijft voorlopig nog wat onduidelijk. Maar Google gaf wel al mee dat games die aangekocht zijn via Stadia Pro ook beschikbaar zullen blijven als je terugvalt op Stadia Base.

Google Stadia ‘Founder’s Edition’

Google Stadia Chromecast Ultra
Google

Voor die launch in november biedt Google een speciaal startpakket: de Founder’s Edition. Voor 129 euro krijg niet alleen drie maanden toegang tot de Stadia Pro-service en kan je die ook drie maanden cadeau doen aan een vriend met de Buddy Pass, maar zal je ook een exclusieve ‘nachtblauwe’ Stadia-controller, een Google Chromecast Ultra en een Founder’s Stadia-naam en -badge krijgen. En dat is wel een mooie deal, want zo’n controller kost apart 69 euro en een Chromecast Ultra kost ook al gauw 70 euro.

Kan Google z’n beloftes ook in realiteit omzetten?

We weten dus al een pak meer over Google Stadia. Google is erin geslaagd een hoop topgames samen te brengen op hun dienst, maar dat je ze (nagenoeg) allemaal apart zal moeten aankopen, zal voor velen teleurstellend zijn. Komt daar nog bij dat de de diensten nog altijd ongetest zijn.

Niemand weet of Google ook daadwerkelijk een kwalitatieve, betrouwbare stream kan leveren, zeker als er met gigantisch veel spelers tegelijkertijd zou worden gegamet. Volgens het bedrijf zou de techniek van Stadia ervoor kunnen zorgen dat er in plaats van met 100 spelers met duizenden in één wereld zou kunnen worden gespeeld. De vraag is nog of de servers dat ook in de praktijk zullen kunnen bolwerken.

Kan je verbinding het wel aan?

Na de initiële aankondiging in maart werd Google overstelpt met vragen over die verbinding. Vicedirecteur Phil Harrison reageerde dan ook al snel dat je met 25 megabit per seconde wel voldoende zou hebben voor een kwalitatieve stream. “We gebruiken minder”, zo zei hij, “maar daar gaan we onze aangeraden limiet leggen.”

Google Stadia internetverbinding
Google

Het absolute minimum lag volgens Harrison dan weer op 15 Mbps. Daar zal je dan tevreden moeten zijn met een lagere resolutie. Wie in 4K wil gamen, zal een verbinding van 30 megabit per seconde of meer moeten hebben. Ondertussen hebben ze die limieten wel wat verlegd. Zo ligt het minimum op 10 Mbps en heb je voor de beste kwaliteit zeker 35 Mbps nodig.

Harrison en Google gingen er prat op tegen die snelheden 1080p- en 4K-streams te kunnen bieden, maar toch reageerden velen daar argwanend op. Google blijft echter volhouden en lanceerde nu ook een site om te testen of je verbinding sterk genoeg is om games te streamen via Stadia. Controleer het hier zelf!

Cloudgaming is geen toekomstmuziek meer

Veel nieuws om te verwerken dus, het ene al wat leuker dan het andere. Maar hoe je het ook draait of keert, hoe teleurstellend de aankondiging dat je de games apart moet aankopen ook is, Google Stadia blijft een baanbrekend idee dat in staat is om de gamewereld (een stuk) op z’n kop te zetten.

Al is het ook afwachten waar de concurrentie mee komt. Google was dan wel de eerste, het zal zeker niet de laatste zijn die met een gamestreamingdienst komt. Onder andere ook Microsoft (die zwaar zou uitpakken op de aankomende E3-beurs), Sony, Amazon en zelfs Verizon zouden hun hoed in de gamestreamingring gooien. Of Stadia een succes wordt, zullen we pas in november kunnen ervaren, maar één ding is alvast duidelijk: cloudgaming is geen toekomstmuziek meer.

Alle informatie uit de eerste Stadia Connect samengebald in één korte video? Kijk hieronder!

https://www.youtube.com/watch?v=cdUshWn8uM0
Meer
Lees meer...