Alle 14 ‘Tomb Raider’-games, gerangschikt van de slechtste tot de beste

Alle 14 ‘Tomb Raider’-games, gerangschikt van de slechtste tot de beste

‘Tomb Raider’ is een van de best verkochte videogamefranchises aller tijden. Ondertussen is Lara Croft al meer dan 20 jaar een begrip, en met de release van ‘Shadow of the Tomb Raider’, leek het ons tijd om eens even op een rijtje te zetten wat je gemist hebt en wat je gelukkig gemist hebt. Dit zijn de ‘Tomb Raider’-games, gerangschikt van de slechtste tot de beste:

14. Tomb Raider: The Angel of Darkness

2003, PlayStation 2 & PC

Tomb Raider: The Angel of Darkness was de eerste keer dat Lara Croft op de PS2 verscheen en het was een regelrechte ramp. Hoewel deze aflevering een aantal van de beste filmische elementen en innovatieve gamefuncties voor RPG-spellen uit die tijd toonde (inclusief keuzes tijdens gesprekken die rechtstreeks van invloed zijn op de voortgang van het verhaal, een uithoudingsvermogenbalk en een skill point-systeem), leek het allemaal een echte rush job en bleef de uitvoering ondermaats. Dat, en het feit dat dit een Tomb Raider-spel was zonder echte tombs.

Veel spelers meldden glitches en bugs, en in een tijd dat patches niet bestonden, waren die permanente littekens. Dat en door te veel af te wijken van het concept van het originele spel, maakt Angel of Darkness voor ons de slechtste Tomb Raider uit de reeks.

13. Tomb Raider Chronicles

2000, PlayStation, Dreamcast, PC

Tomb Raider Chronicles begon met Lara’s begrafenis. Wat origineel was, maar, probleem, de verhalen die daartoe leidden waren chaotisch en leken een wanhopige poging om een vervolg te breien aan een verhaal dat afgelopen leek. Na vier games met dezelfde routine en het ontbreken van een engine-upgrade, mist Chronicles glans, op een paar geweldige nieuwe outfits voor Lara na.

12. Tomb Raider III

1998, PlayStation & PC

Tomb Raider III bracht een hernieuwde focus op puzzels. Er was ook voor het eerst de toevoeging van weereffecten en dingen zoals drijfzand. Maar de setting suckte. Lara in Londen en Area 51, het was geen goed huwelijk.

11. Lara Croft and the Temple of Osiris

2014, Windows, Xbox One, PS4

Omdat twee niet genoeg waren blijkbaar, creëerden ze na Lara Croft and the Guardian of Light een titel waarin vier mensen aan een avontuur deelnamen. De unieke en uitdagende puzzels die je samen moet aanpakken, maken van Temple of Osiris een perfect gezelschapsspel. Het alleen spelen was echter veel te moeilijk.

10. Tomb Raider: The Last Revelation

1999, PlayStation, Dreamcast, PC

Last Revelation, het vierde Tomb Raider-spel, bracht eindelijk een solide verhaal naar de franchise. Er waren ook nieuwe moves (Lara kon nu touwen vastpakken die aan het plafond bengelden en daaraan slingeren en ze kon ook op touwen en palen klimmen bijvoorbeeld). Levels hadden nu ook meerdere routes en konden na voltooiing op elk moment opnieuw worden bekeken, in plaats van dat er slechts één lineair pad doorheen het hele spel was. En Lara zelf had er ook nooit beter uitgezien.

9. Lara Croft and the Guardian of Light

2010, Xbox 360, PS3, PC

Lara Croft en The Guardian of Light is een isometrische arcade-geïnspireerde game voor twee spelers. Die dus enorm afweek van de serienorm van 3D-avonturenspellen. Desalniettemin was het misschien wel de eerste Tomb Raider-game die aanvoelde als een echt avonturenspel. Het oplossen van puzzels en het vinden van geheime informatie primeerde, terwijl de actie op de achterbank ging. Het toevoegen van een prachtig uitgevoerde coöpmodus was de kers op de taart en liet een hele nieuwe – en langverwachte – kant van de franchise zien.

8. Tomb Raider: Legend

2006, Xbox, Xbox360, PS2, GameCube, PSP, Nintendo DS, PS3, PC

De eerste reboot van de Tomb Raider-serie, onder leiding van de Toby Gard, de man die in 1996 Lara in eerste instantie bedacht, was een verrassend succes. Lara ging eindelijk volledig 3D; er waren knappe puzzels en enorm verbeterde bedieningselementen die gemakkelijk te begrijpen waren. Daarnaast bevatte Legend een zeer sterk en filmisch verhaal dat perfect inspeelde op de avontuurlijke gameplay. Ondanks het feit dat het in 2006 werd uitgebracht, ziet het spel er nog steeds aardig uit. Er is één uitzondering: de versie voor de Nintendo DS was – in tegenstelling tot die voor de PSP – echt afgrijselijk.

7. Tomb Raider: Underworld

2009, PS2, PS3, Wii, Xbox360, Nintendo DS, PC

Vóór de reboot van 2012 was Tomb Raider: Underworld waarschijnlijk het best uitziende spel in de serie. Net als Tomb Raider: Legends, werd in Underworld de oude Lara Croft met succes gecombineerd met een game die speelde als een modern filmisch actie-avontuur vergelijkbaar met de Uncharted-franchise.

Bijzonder was de slimme implementatie van quick-time mechanica waardoor je headshots kon maken of twee vijanden tegelijk kon uitschakelen.

6. Tomb Raider

1996, PlayStation, Sega Saturn, PC

De tand des tijds is niet echt lief geweest op het eerste gezicht voor de allereerste Tomb Raider. Maar het zou niet eerlijk zijn om te negeren hoe episch en baanbrekend Tomb Raider in 1996 was. Ondanks het feit dat de graphics van het spel zichtbaar verouderd zijn, is de gameplay overeind gebleven. Een echte klassieker die elke fan moet ervaren.

5. Tomb Raider II

1997, PlayStation, Dreamcast, PC

Tomb Raider II was een grotere en betere versie van zijn voorganger. Een volwassen plot maakte het mogelijk om Lara Croft te ontwikkelen tot de epische heldin die we vandaag kennen en aanbidden. Door de uitgebreide omgeving en gedetailleerde maps kon Lara nu ook voertuigen besturen. Animators waren zelfs in staat om de paardenstaart van mevrouw Croft in het spel te krijgen. Er moest meer geschoten worden ook.

Er werden destijds 8 miljoen stuks van verkocht, en het is blijkbaar nog steeds de op één na best verkochte PlayStation-game ooit. Daarna ging het trouwens jarenlang bergaf. Pas negen jaar later verscheen met Legend nog eens een game die echt de moeite was.


4. Shadow of the Tomb Raider

2018, PS4, Xbox One, PC

Pas uit en het derde deel van de laatste reboot. Een echte tour de force, vooral grafisch op de jongste 4K-consoles. De enige reden dat we ‘m onder z’n twee voorgangers zetten, is dat het uiteindelijk meer van hetzelfde is.

Lees hier onze uitgebreide review van Shadow of the Tomb Raider.

3. Tomb Raider: Anniversary

2007, Xbox360, Wii, PS2, PSP, PS3

Anniversary is in wezen Tomb Raider 1 herbouwd (en fors uitgebreid) met de Legend-engine en alle toegevoegde gameplay-upgrades die daarmee gepaard gaan. Vreemd genoeg sloeg het niet echt aan destijds; met 1,3 miljoen verkochte stuks is het de slechts verkopende in de hele Tomb Raider-geschiedenis.

2. Tomb Raider (2013 reboot)

2013, Xbox360, Xbox One, PS3, PS4, PC

De 2013-versie van Tomb Raider was een volledige herstart die zich richtte op het nieuwe oorsprongsverhaal voor Lara Croft. Het verhaal concentreerde zich op de ontwikkeling van Lara’s karakter terwijl ze leert te overleven en haar vrienden probeert te redden uit de klauwen van een kwaadaardige sekte.

De game implementeerde veel van wat met de originele serie synoniem was geworden, maar het creëerde een ook eigen identiteit door horror-, stealth- en overlevingselementen met succes te combineren.

De reboot van Tomb Raider is een van de beste in zijn soort en staat op gelijke hoogte met Nathan Drake’s avonturen in de Uncharted-serie. Van deze Tomb Raider werden in de eerste 48 uur na de release maar liefst 1 miljoen stuks verkocht en ondertussen gaat het richting 12 miljoen en daarmee is het de beste verkochte Lara Croft-game uit de reeks.

1. Rise of the Tomb Raider

2015, Xbox One, Xbox360, PS4, PC

Zoals het hoort met een goeie sequel is alles dat de reboot uit 2013 zo goed maakte gewoon nog beter in Rise of the Tomb Raider uit 2015. Rise of the Tomb Raider legde de lat van de vorige game hoger met een nog beter verhaal en gevechtsmechanica die veelzijdiger dan ooit was. De graphics zijn oogstrelend, en ook de setting, ergens in en rond een mysterieuze vallei in Siberië is perfect uitgewerkt. Er zijn ook vier uitstekende expansions, waarvan er twee Lara tegen zombies zien vechten.

In dit filmpje kan je zien hoe Lara Croft en Tomb Raider in 22 jaar is geëvolueerd:

Lara Croft blijft na al die jaren toch onze favoriete gamebabe, en wel om deze 9 redenen!

Gesponsorde artikelen