Netflix voor games: Microsoft is er aan bezig (net zoals alle grote spelers)

Netflix is geweldig als je van series houdt, maar als gamen je tijdverdrijf is, dan blijft het bij XBox Live of toch maar downloaden op Steam. Daar komt binnenkort verandering in: Microsoft werkt aan een streamingdienst voor games die op alle platformen moet werken.

Netflix was een wake-up-call voor de tv-industrie. Series en films die je wil, wanneer je die wil, zonder reclame. En dat heeft gevolgen: we kijken niet alleen tv op onze televisie, maar op de laptop, op de tablet en op de gsm. Da’s een luxe waar gamers alleen maar van kunnen dromen: de meeste games moeten gedownload worden en kan je eigenlijk alleen maar spelen op een goede laptop of computer. Daar wil Microsoft nu verandering in brengen.

Live spelen

Want momenteel blijven gamers op hun honger zitten. Wie enigszins mee wil zijn, speelt op een uitstekende laptop of computer, zeker wie live speelt met andere medespelers. Halverwege wegvallen is niet alleen dealbreaker voor je eigen spel, het kan ook een serieuze sociale faux pas zijn. Dus blijft gamen vooral een thuisactiviteit, waar de hardware top en de wifi stabiel is.

Dit zijn de 10 beste games voor Xbox One.

De toekomst ligt ‘m dan ook in het Netflix-model: geen consoles meer, maar gamen waar je bent, dat zou niet alleen fijn zijn voor gamers, maar ook voor game-developers. Want, dat bewijst Netflix, daar is een aardige cent mee te verdienen. Ook bij Microsoft zijn ze tot die conclusie gekomen en daar wordt dus naarstig gewerkt aan een on-demand-gaming streamer.

Consoles zijn uit

Wereldwijd spelen 2 miljard mensen videogames, liet Xbox-CEO Phil Spencer vorige zomer nog weten aan Business Insider. Maar dat ze geen twee miljard consoles gaan verkopen, dat weten ze ook bij Microsoft. “Veel van die mensen hebben geen televisie en een groot aantal ook geen computer. Voor veel mensen is hun telefoon hun computer”, liet Spencer nog optekenen. Dat verklaart ook het succes van de Switch.

Is de Xbox One echt z’n geld waard?

Ervoor zorgen dat mensen kunnen gamen op hun tablet of smartphone is dus geen slechte move. Maar de berekeningen die achter topgaming zitten, staan portable gamen bijna niet toe. Met slechte 4G kan je het al helemaal vergeten. Daar heb je bij het bufferen van Netflix ook wel even last van, maar minder dan in het midden van een raid.

Grote games in je abonnement

Het wordt dus streamen in een browser en het project van Microsoft belooft dat ze bijvoorbeeld Assassin’s Creed Oddysey zouden kunnen laten streamen. Project xCloud, zoals ie nu heet, zou in 2019 live gaan voor een beperkte groep, maar een datum is er nog niet.

Xbox werkt aan een controller voor smartphone en tablet!

Ook andere gamedevelopers en -platformen werken aan een streamingdienst à la Netflix. Playstation Now is wellicht de bekendste, het product van Sony. Da’s een maandelijks abonnement waarmee je op PS4 of desktop games voor PlayStation 2, 3 en 4 kan spelen, zonder ze aan te schaffen of te downloaden. In de VS is er zelfs een jaarabonnement: 100 dollar per jaar, nauwelijks de nieuwprijs van 2 games.

XBox

Business Insider denkt ook te weten hoe Microsoft die games naar je smartphone of tenminste een streamingdienst wil brengen. Microsoft heeft al de hardware om die droom waar te maken: ze hebben overal ter wereld datacentra. Dat zou voldoende power moeten geven om al die streams aan te kunnen.

Daarnaast is er het strategisch voordeel dat Microsoft sowieso al heeft. Ze hebben Xbox onder hun hoede, een gigantische catalogus aan eigen games én Xbox live. Dat project trekt maandelijks tientallen miljoenen gebruikers, en dat perfect geïntegreerd in Microsoft. Microsoft heeft dus al bewezen dat ze multi-platform aankunnen. Naar een streamingdienst overstappen, lijkt dus een kwestie van tijd.

pixabay
Meer
Lees meer...