Grootste uitbraak van vogelgriep begint Amerikanen geld te kosten

Bijna 27 miljoen Amerikaanse kippen en kalkoenen zouden besmet zijn met vogelgriep. Boeren zien zich genoodzaakt om pluimvee van de markt te halen of te vernietigen. Dat heeft gevolgen voor de voedselprijzen.

De prijs van verse eieren is de laatste weken geëxplodeerd in de VS. Het land kampt met een golf van vogelgriep die verschillende boerderijen teistert. Zo’n 27 miljoen dieren zouden al besmet zijn. Boeren moeten nu de harde middelen inzetten om verdere verspreiding tegen te gaan. Miljoenen dieren zullen wellicht omgebracht worden in de komende weken.

Verschillende vogelsoorten zijn al besmet geraakt met de vogelgriep, waaronder adelaars en zelfs pinguïns. Maar vooral bij pluimvee, die in dichte concentraties naast moeten elkaar leven om op een zo efficiënt mogelijke manier eieren af te leveren, slaat de ziekte massaal toe.

Prijs van verse eieren verdriedubbeld

Vrijdag werd de vogelgriep vastgesteld binnen twee kippentomen op een boerderij in Idaho. Het is al de 27ste Amerikaanse staat waar het virus werd gevonden.

De ziekte, die verspreid wordt door het in contact komen met verschillende vormen van afscheiding, kan leiden tot verlamming, zwellingen en een verminderde eierproductie. Al zeker 1,3 procent van alle kippen in de VS zouden besmet zijn met het virus en zeker 6 procent van alle kalkoenen. Er is voorlopig nog geen menselijk geval van het vogelgriepvirus vastgesteld.

De crisis heeft dramatische gevolgen voor de prijs van voedsel. Volgens gegevens van het United States Department of Agriculture kostte een dozijn eieren in november 2021 nog zo’n 1 dollar. Inmiddels is die prijs verdriedubbeld naar een gemiddelde van 2,95 dollar.

Virus verspreidt een pak sneller dan uitbraak van 2015

Grady Ferguson, onderzoeker bij het agriculturele gegevensplatform Gro Intelligence, deed gericht onderzoek naar de laatste grote uitbraak van de vogelgriep in de VS in 2015. Volgens hem kan de huidige uitbraak een pak catastrofaler zijn.

Ferguson laat door de Washington Post optekenen dat er toen op hetzelfde moment, zo’n 66 dagen na de eerste vaststelling van besmetting, nog maar zo’n 0,2 procent van alle kippen ziek zouden zijn. Uiteindelijk werd 2,5 procent van alle Amerikaanse kippen besmet en moesten zo’n 50 miljoen dieren afgemaakt worden.

“We zitten ver boven het spreidingspercentage dat we zagen in 2015. De vorige keer viel 81 procent van de gevallen voor in de vierde en vijfde maand, toen de boel ontplofte. Wat de prijzen van kippeneieren de vorige keer deden, beïnvloedde de markt voor jaren. We zitten nu twee maanden in de uitbraak, en de veiligheidsprotocollen hebben niet gewerkt. Ik denk dat het nog erger wordt dan de vorige keer”, besluit Ferguson.

De prijs van een dozijn eieren zal wellicht een prijsstijging van alle gebakken goederen en een grote verscheidenheid van andere voedingsmiddelen uitlokken. Ook de restaurantprijzen van gerechten met eieren zullen toenemen, wat uiteraard niet ideaal is in een economie die al kreunt onder een torenhoge inflatie.

(lb)

Meer
Lees meer...