Grootvader worden op je 27ste, dat doe je zo

De UK is koploper binnen West-Europa wat tienermama’s betreft: 29 op 1.000 vrouwen bevallen er een eerste keer voor hun 19 jaar. Het is een groot probleem, dat om de zoveel maanden nog eens extra in de kijker komt door een heel extreem geval. Zoals nu: een man van 27 wordt over enkele maanden opa. 

Nu moeten we misschien niet te hoog van de toren blazen. In het lijstje van jongste moeders ooit op Wikipedia staan twee Belgische gevallen. Op 29 november 1968 beviel in Antwerpen een meisje van tien volgens de online encyclopedie. En in 2007 beviel in Charleroi een meisje van tien.

Maar: in ons land bevallen net geen 10 op 1.000 meisjes een eerste keer voor ze 19 worden. In Nederland is dat zelfs maar 5 op 1.000.  Volgens officiële gegevens ondergaan zo’n vijf op de duizend Belgische meisjes jonger dan 19 een abortus. In Groot-Brittannië ligt ook dat cijfer zes keer hoger: zo’n dertig op duizend Britse tieners ondergaan een abortus voor ze 19 worden. 

Als je het op een wereldkaart zet, ziet het er zo uit:

De Britten zijn dan ook kampioen in jong grootouder worden. Het vorige record stond op naam van Shem Davies uit Bridgend in Wales, die in 2011 op zijn 29ste grootvader werd van de kleine Jordan Williams. Hij was zelf 14 toen hij papa werd van dochter Tia.

Hij klopte nipt Steve Smith, die ook op z’n 14de een eerste keer papa werd, en wiens zoon Dale in 1997 voor een kleinkind zorgde. Maar, records dienen om te worden gebroken, en nog geen drie jaar na Davies is het zover: een Brit van 27 wordt als alles goed gaat over drie à vier maanden de trotste grootvader van een baby. Alleen: hij zal het moeten vieren vanuit de cel.

De tabloids hebben nu al een field day met het verhaal. Want blijkt dat de jonge bijna-opa een levenslange celstraf uitzit. Toen zijn dochter amper twee was, stak hij een man neer die hem en zijn kompanen probeerde tegen te houden bij een overval. De bijna-grootmoeder (nu 28) liet hem (al omgedoopt tot killer dad in de tabloids) al lang geleden zitten, en ze heeft nu twee kinderen bij een andere man.

Anoniem

Voorlopig hebben The Sun & co nog niet kunnen achterhalen om wie het gaat. The identities of the pregnant mum or the grandad cannot be revealed for legal reasons luidt het. Maar je kan er gif op innemen dat ze niet gaan rusten tot hij gevonden is. Nu, met een dochter die scans van de baby op haar Facebook pagina zet, wordt dat wellicht niet eens zo moeilijk.

De titel van jongste grootouder gaat overigens naar een Roemeense momenteel. Rifca Stanescu beviel van dochter Maria op haar twaalfde,  en Maria baarde op haar elfde een baby. Rifca was dus 23, haar moeder werd overgrootmoeder op haar 40ste.

De vorige recordhouders, de familie Davies-Williams, poseert trots.