GTA V is een gecensureerde game: stemacteurs moesten zelfs vuilgebekte dialogen opnieuw inspreken 

GTA staat erom bekend niet bepaald een game te zijn voor doetjes. GTA V, het laatste spel van de franchise, barst van de vieze woorden en het geweld. Nochtans hebben de stemacteurs van de drie hoofdpersonages onlangs onthuld dat de ontwikkelaar van de game het ‘n-woord’ maar liefst 15.000 keer geschrapt heeft uit het originele script.

Afgelopen weekend vond de MCM London Comic Con plaats. Drie stemacteurs van GTA V beantwoordden urenlang vragen van fans en ze deden het creatieve proces uit de doeken achter één van de best verkopende games aller tijden (sinds 2013 zijn er 95 miljoen exemplaren van verkocht).

“Ze hebben me verteld dat het n-woord, dat wij gezegd hadden, er 15.000 keer uit geschrapt is”, zei stemacteur Shawn Fonteno. “We werden gewoon gek. Dat is gewoon hoe we praten, we bedoelen daar niets racistisch mee. Zo zijn we gewoon opgegroeid.” De stem van Franklin zei nog dat het zo ver ging dat “zij (Rockstar Games, red.) ons terug naar de studio stuurden om sommige dialogen op te kuisen”.

Eigenlijk is het best vreemd dat de uitgever van één van de meest controversiële gameseries ooit zijn stemacteurs censureert op het vlak van vulgariteit, zeker omdat de GTA-spelletjes toch altijd 18+ zijn.

Opnieuw inspreken

Ook stemacteur Steven Ogg, die Trevor Philips speelde, had het over het feit dat hij te veel vloekte in het spel: “Toen we de pickup lines deden en de dialogen in de auto, mochten we maar een beperkt aantal keer fuck zeggen. ‘Meen je dat nu’, dacht ik. ‘We vermoorden mensen en ze maken zich zorgen dat we te vaak fuck zouden zeggen.’ Maar toch was het zo. Hetzelfde met het c-woord, dat ik zelf zo koester.”

Ook Ogg beweert dat ze van Rockstar enkele dialogen opnieuw moesten inspreken. Zo werden zinnetjes als “go fuck yourself” vervangen door “go get lost”. Ogg zei dat hij die heropnames altijd zo slecht mogelijk deed in de hoop dat Rockstar toch de expliciete lijnen zou gebruiken. “Het is een interessante strategie, maar die heeft blijkbaar toch gewerkt want na bijna vijf jaar verkoopt die game nog steeds.”

rockstar games