Left Right
scrollTop top

Hackers stelen gegevens van volledige Argentijnse bevolking, waaronder ook sterren zoals Lionel Messi


Lionel Messi Argentinië
© Lionel Messi – Bron: EFE/ Juan Ignacio Roncoroni /POOL/Isopix

In Argentinië hebben hackers de overheid gehackt en zo de identiteitskaartgegevens van de volledige bevolking gestolen. Online zijn de persoonlijke gegevens van 44 Argentijnse beroemdheden zoals voetballer Lionel Messi en president Alberto Fernández gepubliceerd, terwijl de andere data te koop zou worden aangeboden.

Het Argentijnse overheidsagentschap Registro Nacional de las Personas, kortweg RENAPER, heeft vorige maand af te rekenen gehad met een grote hack. Daarbij zouden de persoonlijke gegevens van alle inwoners van Argentinië gestolen zijn. RENAPER heeft als onderdeel van ministerie van Binnenlandse Zaken namelijk onder andere de taak om identiteitskaarten uit te geven. Het bureau beheert ook een database waarop al die gegevens toegankelijk zijn voor andere overheidsinstanties.

Voetbalsterren en president

Het is die database die recent zou gehackt zijn. Begin deze maand kwam de hack aan het licht toen een Twitteraccount foto’s van identiteitskaarten en persoonlijke gegevens van 44 Argentijnse beroemdheden publiceerde. Het ging onder andere om bekende journalisten, politici – waaronder president Alberto Fernández – en voetbalsterren zoals Lionel Messi en Sergio Agüero. Een dag later plaatste de hacker op een bekend hackforum een advertentie waarin hij aanbood de persoonlijke gegevens van elke Argentijnse burgen op te zoeken tegen betaling.

Drie dagen later, op 13 oktober, reageerde het Argentijnse ministerie van Binnenlandse Zaken voor het eerst op het nieuws. In een persbericht lieten ze weten dat een VPN-account van het ministerie van Volksgezondheid gebruikt was om de database te doorzoeken op het moment van de Twitterpost. Volgens het ministerie was er echter geen sprake van een datalek en waren er geen gegevens gestolen.

Persoonlijke gegevens

Volgens de website The Record, dat contact had met de hacker, is dat laatste wel het geval. Zij konden vaststellen dat de hacker wel degelijk nog steeds gegevens kon opzoeken van eender welke burger en dus vermoedelijk over een kopie van de database beschikt. Die persoonlijke informatie bestaat onder andere uit volledige namen, huisadressen, geboortedata, geslachtsinformatie, uitgifte- en vervaldatums van identiteitskaarten, arbeidsidentificatiecodes, rijksregisternummers en pasfoto’s.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…