Handelsoorlog tussen VS en China ook na G20 nog lang niet van de baan

Ook nadat Amerikaans president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jingping hadden aangegeven de handelsbesprekingen weer te willen opstarten, lijkt het water nog altijd even diep tussen de twee landen. Volgens hooggeplaatste adviseurs van Trump zouden de twee nog even ver van elkaar verwijderd zijn als in mei, toen de gesprekken afsprongen. Ondertussen krijgt de president wel kritiek vanuit eigen land op een reeks toegevingen die hij had gemaakt om China weer rond de tafel te krijgen.

Op de G20-top in het Japanse Osaka waren alle ogen gericht op Amerikaans president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jingping. De twee hadden een aparte ontmoeting gepland staan op de top, om de aanhoudende handelsoorlog tussen de twee landen te bespreken. En die ontmoeting leek positief te zijn geëindigd, want op zaterdag kondigden ze aan de besprekingen (die al sinds mei stillagen) weer te zullen opstarten.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1144911267641135109

Nog geen tijdslijn

Trump had zelfs een aantal toegevingen gedaan om Xi Jingping weer rond de tafel te krijgen. Zo schrapte hij acht bedrijven van de zwarte lijst en zou er ook gewerkt worden aan de situatie van Huawei. Die zouden binnenkort weer zaken kunnen doen met Amerikaanse bedrijven, al blijft het nog onduidelijk in welke mate dat het geval zal zijn. Dat was genoeg voor Xi Jingping om weer te praten met de Amerikaan, maar daar lijkt het voorlopig ook wel bij te blijven.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1145531966076477440

Want volgens hooggeplaatste adviseurs van Trump is er nog geen tijdslijn over het bereiken van een eventuele deal en zouden beide partijen voorlopig even ver uit elkaar liggen als het geval was bij het staken van de onderhandelingen in mei.

“Laatste 10 procent zijn de moeilijkste”

Die berichten gaan rechtstreeks in tegen uitspraken van Trump de afgelopen dagen. “We maak veel vooruitgang voor een goede handelsdeal, een eerlijke handelsdeal”, stelde Trump gisteren nog in Seoel, waar hij Kim Jong-un ontmoette. “We zullen wel zien waar we uitkomen, maar ik heb er heel, heel goede gevoelens bij.” Eerder had de Amerikaanse president nog gezegd dat Xi Jingping “een deal wilde maken”. “Ik wil een deal. Een heel grote deal, misschien zou je het wel een van de grootste deals ooit kunnen noemen, zelfs niet enkel in handel.”

Volgens Trump waren de twee landen in mei, toen de onderhandelingen afsprongen, op 90 procent van een deal. “Dat cijfer, 90 procent, lijkt mij correct, al zou die laatste 10 procent wel de moeilijkste kunnen zijn”, stelde Larry Kudlow, de voorzitter van National Economic Council van het Witte Huis. op Fox News Sunday. “Het zal waarschijnlijk nog wel een tijdje duren.”

“Een catastrofale vergissing”

In de Verenigde Staten wordt er echter heel kritisch gereageerd op de toegevingen die Trump heeft gedaan aan China. Vooral de situatie van Huawei, die in bepaalde mate weer zaken kunnen doen met Amerikaanse bedrijven, is een doorn in het oog van verschillende Amerikaanse politici. Zo noemde de Republikeinse senator Marc Rubio de beslissing nog “een catastrofale vergissing”.

Ook z’n collega John Barrasso was niet opgezet met die toegevingen: “Voor mij is Huawei weer toelaten in de Verenigde Staten als een Trojaans paard, klaar om nog meer informatie van ons te stelen.”

“Geen algehele amnestie”

Larry Kudlow
Larry Kudlow – epa

Het is voorlopig echter nog onduidelijk hoe ver de VS zal gaan met Huawei. Trump zelf stelde al dat Amerikaanse bedrijven alleen maar zaken kunnen doen als het niet om een “groots, nationaal probleem” zou gaan. Kudlow verdedigde de beslissing van Trump dan ook bij Fox News Sunday en CBS. Zo reageerde hij dat Huawei op de zwarte lijst zou blijven staan als een potentiële dreiging voor de veiligheid.

De toegevingen voor Huawei zouden volgens hem enkel zijn voor “wat we algemene merchandise noemen”. “Wat er nu gebeurt, is het versoepelen voor algemene merchandise. Dit is geen algehele amnestie.”

Meer
Lees meer...