Harvard-professor: “Buitenaardse technologie heeft ons al bereikt”

Bestaat intelligent buitenaards leven? Het is een vraag die astronomen al decennialang bezighoudt. Maar een Amerikaanse professor suggereert nu dat buitenaardse technologie ons al heeft bezocht. 

De vermaarde astronoom Avi Loeb van de Amerikaanse topuniversiteit Harvard legt in zijn nieuwe boek bewijzen voor waarmee hij suggereert dat een interstellair object dat in 2017 door ons zonnestelsel scheerde waarschijnlijk buitenaardse technologie was. 

En Loebs uitstekende reputatie als de langstzittende voorzitter van de afdeling astronomie aan Harvard en zijn samenwerking met grootheden als wijlen Britse fysicus Stephen Hawking, maken het moeilijk voor collega’s om zijn nieuwe stelling zomaar af te schieten. 

“Denken dat wij uniek en speciaal en bevoorrecht zijn, is arrogant”, zei Loeb aan het persagentschap Agence France Presse. “De juiste benadering is om bescheiden te zijn en te zeggen: ‘Wij zijn niets speciaals, er zijn heel veel andere culturen daarbuiten, en we hoeven ze alleen maar te vinden’.”

‘Oumuamua

In zijn boek Extraterrestrial: The First Sign of Intelligent Life Beyond Earth beschrijft Loeb hoe astronomen in oktober 2017 een object waarnamen dat zo snel bewoog dat het alleen maar van een andere ster afkomstig kon zijn – het eerste geregistreerde interstellair object. Het 400 meter lange object kreeg de naam ‘Oumuamua’ – Hawaïaans voor ‘boodschapper van ver’.

Oumuamua is een interstellair object en zo’n 400 meter lang. Foto: Isopix

Al snel bleek dat het niet om een doordeweekse komeet ging, want het had geen coma, de wolk van gas en stof die doorgaans rond kometen hangt. Nadat Oumuamua rond de zon was geslingerd, versnelde het en week het af van de verwachte koers. Een mysterieuze kracht zou het object hebben voortgestuwd. 

Lichtzeil

Bovendien tuimelde het object op een vreemde manier. Dat konden astronomen afleiden uit hoe het helderder en zwakker werd in hun telescopen, wat mogelijk wijst op een soort blinkend metaal. 

“Oumuamua is tijdens zijn korte verblijf nooit van dichtbij gefotografeerd, we hoorden pas van zijn bestaan toen hij al op weg was om ons zonnestelsel te verlaten”, aldus Loeb. “Er zijn twee vormen die passen bij de eigenaardigheden die zijn waargenomen: lang en dun als een sigaar, of plat en rond als een pannenkoek, bijna flinterdun.”

Volgens Loeb geven simulaties de voorkeur aan de laatste vorm, en hij gelooft dat het object met opzet is gemaakt als een soort ‘lichtzeil’ dat wordt voortgestuwd door de straling van sterren.

Meer
Lees meer...