Hedebouw (PVDA) slaat deur dicht bij Di Rupo (PS): MR zit steeds meer in een zetel

Elio Di Rupo (PS)
EPA

Nadat zowel Paul Magnette (PS) als Elio Di Rupo (PS) de PVDA/PTB stevig het hof maakten en een minderheidsregering aanboden, sloegen de communisten met Raoul Hedebouw zelf de deur keihard dicht. “Dit leidt tot niets.” Van een minderheidsregering in Wallonië is geen sprake meer, de PS moet nu in zee met de MR.

Het gaat stapje per stapje, maar in Franstalig België gaat het toch vooruit. Want na het cdH heeft nu ook de PTB definitief afgehaakt in Wallonië. De communisten geven aan dat ze niet in zee gaan met de PS.

Raoul Hedebouw
Raoul Hedebouw (PVDA)

Het was een dag van politiek theater: de PS die plots de forcing voerde, en daarbij openlijk de piste van een minderheidsregering op tafel gooide. Een regering van PS en Ecolo: rood en groen, die samen geen meerderheid halen. Maar, niet getreurd, de PS zocht steun voor zo’n minderheidskabinet, bij de PVDA. Maar waren de communisten bereid om een dergelijke scenario te steunen?

Echt doorgesproken was het niet. Al ’s morgens had Hedebouw, de Franstalige woordvoerder van de partij, aangegeven dat er niet één serieuze telefoon geweest was van de PS de afgelopen dagen. Enkel op de formele momenten waarop de PVDA-top bij de formateurs van de PS waren uitgenodigd, werd er gesproken tussen de socialisten en de communisten.

het was na afloop van zo’n formele vergadering, dat Raoul Hedebouw op dinsdag de stekker eruit trok. “Dit leidt tot niets meer”, zo stelde Hedebouw aan de verzamelde pers. “Wat moeten wij dan precies doen, straks rechtse begrotingen gaan mee stemmen?

PS en MR nu al naar de volgende fase?

Het nieuws van de exit van de PVDA komt niet onverwacht: de PS maakte wel zeer openlijk het hof van z’n kleine linkse concurrent, maar was achter de schermen allerminst van plan om ooit samen te regeren. En ook de PVDA zelf heeft geen enkele reden om dat te gaan doen: het is een zweeppartij, die het vooral moet hebben van forse kritiek op de PS. Daarmee nu in zee gaan, zou voor de communisten zeer moeilijk hebben gelegen. Een deftig aanbod had dan zeker een volwaardige regeringsdeelname moeten zijn.

De PS heeft zo wel een versnelling gemaakt. Want stilaan wordt zo wel duidelijk dat PS en MR tot elkaar veroordeeld zijn in Franstalig België. Om een deftige Waalse regering te maken zijn beiden nodig. En ook federaal ziet dat er steeds meer naar uit. Doordat het cdH al afhaakte, en nu ook de PVDA/PTB, blijft er mathematisch immers niet veel meer over voor Elio Di Rupo en Paul Magnette om te kiezen.

Gesponsorde artikelen