Helft van ’s werelds duurste Michelin-sterrenrestaurants bevindt zich in dit land

Het is niet de Italiaanse, noch de Griekse, Spaanse, Indische, Mexicaanse of zelfs de hoogstaande Franse keuken die vandaag de dag de wereld van de Michelin-sterrenrestaurants domineert. Het is namelijk een andere keuken, of eerder land, dat met die eer gaan lopen is. De helft van de tien duurste Michelin-sterrenrestaurants is gesitueerd in Japan, zo blijkt.

Dat de maaltijden in zo’n sterrenrestaurant nogal prijzig zijn, hoeven we je niet te vertellen. Meestal betaal je daar ergens 300 tot 400 dollar (zo’n 265 tot 354 euro) voor een maaltijd, maar sommige restaurants die de prestigieuze prijs hebben verdiend, durven zelf nog meer te vragen, schrijft CNBC.

Welnu, om de duurste Michelin-sterrenrestaurants ter wereld te vinden, heeft de kookwebsite Chef’s Pencil een onderzoek gedaan naar degustatiemenu’s in meer dan 450 restaurants over de hele wereld. Hieruit vormden ze een top tien en verbazend genoeg domineren niet de Franse, maar eigenlijk de Japanse restaurants deze lijst.

Top 10

Volgens Chef’s Pencil zijn de 10 duurste restaurants die een Michelin-ster hebben gekregen, of worden geleid door een chef-kok die dat heeft gedaan:

  1. Sublimotion, Ibiza, Spanje – $1.740 (zo’n 1.540 euro)
  2. Ultraviolet by Paul Pairet, Shanghai, China – $1.422 ( zo’n 1.258 euro)
  3. Kitcho Arashiyama Honten, Kyoto, Japan – $910 (805 euro)
  4. Azabu Kadowaki, Tokio, Japan – $825 (730 euro)
  5. Masa, New York City, Verenigde Staten – $800 (708 euro)
  6. (Gelijkspel) Joel Robuchon, Tokio, Japan – $637 (zo’n 564 euro)
  7. (Gelijkspel) Kikunoi Honten, Kyoto, Japan – $ 637 (564 euro)
  8. (Gelijkspel) Gion Maruyama, Kyoto, Japan – $ 637 (564 euro)
  9. Guy Savoy, Parijs, Frankrijk – $615 (zo’n 544 euro)
  10. Piazza Duomo, Alba, Italië – $ 580 (zo’n 513 euro)

*de prijzen zijn per persoon, meestal exclusief drankjes en servicekosten.

Japan

Japan is het enige land dat meer dan één keer op deze lijst voorkomt, waarbij de restaurants in Kyoto en Tokio maar liefst de helft van die plaatsen innemen. Opmerkelijk is echter dat het in Tokio gevestigde restaurant Joel Robuchon, dat op nummer 6 van de lijst staat, Franse gerechten serveert. Het enige Amerikaanse restaurant dat de top 10 haalde, Masa, is eigenlijk ook een Japans restaurant. Japan heeft ook het hoogste aantal Michelin-restaurants per hoofd van de bevolking ter wereld. Tokio heeft volgens Chef’s Pencil meer restaurants met Michelin-sterren dan welke andere stad ook.

Net niet op deze lijst, op nummer 11, bevindt zich een restaurant iets dichter bij ons, namelijk Ciel Blue in Amsterdam. Daar zou je zo’n 507 euro per persoon kwijt zijn. Op 12 vinden we Alchemist in Kopenhagen (Denemarken) en op de 13de plaats staat het Parijse restaurant Arpège. Hierna volgt Forum in Hong Kong (China) op 14 en op nummer 15 vinden we Hélène Darroze in The Connaught in London, de plaats waar we de beste bar ter wereld van 2021 kunnen vinden.

Waarom Japanse restaurant zo duur kunnen zijn

Er zijn redenen waarom veel Japanse restaurants duur zijn, volgens de Japanse chef-kok Masaharu Morimoto, bij miljoenen bekend als de ster van de tv-kookprogramma’s zoals Iron Chef en Iron Chef America. “Japanse restaurants halen seizoensgebonden vis van over de hele wereld, wat de kosten van de ingrediënten verhoogt”, zei hij. “Er zijn ook kosten verbonden aan het vervoer en de opslag van deze ingrediënten, aangezien verse vis en zeevruchten maar een korte houdbaarheid hebben.”

Chef Masaharu Morimoto heeft 15 restaurants over de hele wereld, van Tokio tot New York City – bron: Scott Roth/Invision/AP/Isopix

Chef Morimoto zei ook dat “de vaardigheden van de chef, de precisie en artisticiteit in het maken en serveren van de gerechten” de andere factoren zijn die de prijs van een restaurantbezoek in Japan doen oplopen.

Japanse restaurants kunnen echter vrij klein zijn, waar de gasten wel de persoonlijke aandacht van de chef zullen krijgen. “Restaurants met een beperkt aantal zitplaatsen proberen meestal een intieme en betekenisvolle eetervaring te bieden aan hun gasten”, zegt Morimoto. “Veel opmerkelijke sushirestaurants hebben maximaal acht zitplaatsen, geen servers of extra personeel.”

Veel maaltijden in high-end Japanse restaurants worden geserveerd in omakase-stijl, waarbij chef-koks kiezen wat ze serveren. Zo kunnen chef-koks “een avontuur zoals geen ander” voorbereiden voor “een onvergetelijke meergangendinerervaring met de meest verse vis en diverse andere speciale ingrediënten die voor deze werkelijk unieke maaltijd zijn gereserveerd”, zei Morimoto nog.

Duurste maaltijden per land

Ondanks het feit dat Japan de lijst van de duurste restaurants domineert, is het misschien niet het duurste land voor mensen die op zoek zijn naar de beste Michelin-ster ervaring. Een aparte analyse door Chef’s Pencil, gepubliceerd in september, analyseerde de prijzen van de duurste degustatiemenu’s in restaurants met twee en drie Michelin-sterren. Op die lijst stond Japan op de vierde plaats.

Denemarken is de thuisbasis van restaurant Noma, het nummer 1 restaurant in de wereld in 2021, volgens The World’s 50 Best Restaurants. Denemarken is het duurste land om te dineren in een toprestaurant met Michelinsterren, met proefmenu’s van gemiddeld 404 dollar (zo’n 357 euro) per persoon. De restaurants in Singapore kosten gemiddeld 364 dollar (322 euro) en in Zweden 327 dollar (289 euro).

De gemiddelde prijs voor een diner in een restaurant met twee of drie Michelin-sterren in Japan is 322 dollar (ongeveer 285 euro), volgens het rapport.

Een maaltijd voor 1.540 euro?

Terwijl Japanse restaurants vaak eenvoudig zijn, is het duurste restaurant op de restaurantlijst van Chef’s Pencil het absoluut tegenovergestelde. Restaurant Sublimotion, gelegen op het Spaanse eiland Ibiza, is ’s werelds eerste “gastronomische voorstelling”, vertelt oprichter Eduardo Gonzales. Het duurste degustatiemenu kost rond de 1.740 dollar (zo’n 1.540 euro) per persoon voor een 20-gangenmenu. Het restaurant biedt plaats aan 12 personen tegelijk en maakt gebruik van virtual reality en special effects om licht- en geluidselementen aan de maaltijd toe te voegen, zei de oprichter.

Naast chef-koks werkte ook een team van ingenieurs, illusionisten, scriptschrijvers en componisten “meer dan 10 jaar samen met het doel om het plezier van aan tafel zitten te maximaliseren”, vertelde Gonzales nog. Het restaurant, geopend in 2014, staat onder leiding van chef-kok Paco Roncero die een Michelin-ster heeft, hoewel de zaak zelf nog geen ster heeft ontvangen.

Meer
Lees meer...