Left Right
scrollTop top

Het Gardameer in Italië: dit is wat je daar kan doen


Het Gardameer in Italië: dit is wat je daar kan doen

Het Gardameer in Italië is een populaire vakantiebestemming. En terecht ook want het is daar mooi, je hebt altijd lekker weer en je zal je daar zeker niet vervelen. Maar wat kan je daar eigenlijk allemaal doen? 

Het gebied rondom het Gardameer in Noord-Italië is een ideale vakantiebestemming voor iedereen. Of je nu met je bestie, je partner of je ouders gaat, ’t is daar echt top. Zelfs alleen op reis naar deze bestemming zou ideaal zijn. Lekker tot rust komen.

Het handige aan de regio is dat het uitstekende verbindingen heeft met andere steden. Heel wat mensen kiezen er dus voor om dagtripjes te maken naar steden en dorpen in de buurt. Denk maar aan Verona, Milaan, Brescia en Bergamo. Zelfs Venetië aan de Adriatische kust kan je makkelijk bereiken als je wil. Als je naar Venetië wil gaan, moet je dit eens bekijken: Citytrip Venetië: het weer, het strand en de bezienswaardigheden.

Aan het Gardameer zijn er heel wat interessante bezienswaardigheden om te bezoeken. Vooral als je interesse hebt in geschiedenis en architectuur, zal je wel genieten van deze omgeving. Maar ook om gewoon lekker te chillen, ben je aan het juiste adres. Denk maar aan lekker eten en wijn, mooie natuur en toffe winkels waar je kan shoppen. De romantische zielen onder ons kunnen natuurlijk ook een bootje huren en op het meer varen. Of ja … met je bestie en je ouders zal dat ook wel tof zijn, niet?

Wijn in Bardolino

Eén van de bekendste wijngaarden is zonder twijfel die van Bardolino aan het Gardameer. Door de mediterrane kleuren wordt een prachtig uitzicht gecreëerd. Daarnaast zorgen het zonnetje en de heuvels nog eens voor een extra touch. Zalig om te zien, maar vergeet ook niet te proeven van de lekkere wijnen.

Bardolino heeft heel wat wijnen die worden gewaardeerd op internationaal niveau. Je kan in het dorpje gerust enkele wijnroutes volgen om de wijn van de streek te proeven. Geniet van het zicht én van de smaak. Als je gek bent op wijn, dan zijn deze citytrips voor wijnliefhebbers ideaal voor jou. Maar wijn is zeker niet het enige dat Bardolino te bieden heeft. De regio staat ook bekend voor de olijfgaarden en het Museo dell’Olio d’Oliva.

In deze regio vind je trouwens ook nog andere mooie dorpen en steden langs de zuidoostelijke oever. Je treft hier landschappen met olijfgaarden, wijnranken en boten die dobberen in kleine haventjes. Het meest zuidelijke punt is Lazise, ​​met middeleeuwse stadsmuren en een kasteel van de 14de eeuw. Ook mooi om te zien!

Tussen Garda en Torri del Benaco ligt het prachtige voorgebergte van San Vigilio, met een populair strand onder een paleis uit de 16de eeuw. Torri del Benaco heeft ook nog het middeleeuwse Castello Scaligero waar je zeker even een kijkje naar moet nemen.

Het charmante Sirmione

Het pittoreske stadje Sirmione op het gelijknamige schiereiland is heel charmant en moet je zeker eens bezoeken. Het heeft zelfs een slotgracht en een ophaalbrug naar het voorplein van een kasteel. Het lijkt allemaal wel uit een sprookje te komen. Wat houden we toch van het Gardameer.

Het fort uit de 12de eeuw is omgeven door water. Het werd lang gebruikt als onderdeel van het verdedigingsnetwerk tegen Milaan. Een citytrip naar Milaan is trouwens ook altijd interessant om te doen. Je zou zeker eens de toren moeten beklimmen om te kunnen genieten van een panoramisch uitzicht op het meer en de stad.

Vroeger kwamen de Romeinen hier trouwens ook om te baden in de zwavelbronnen, die nu de basis vormen van een luxueus spa. Lekker relaxen in een sauna, is goed voor je hé? Dus waarom niet eens gaan uittesten?

De ruïnes van een Romeinse villa

Aan het Gardameer vind je ook nog de Grotten van Catullus, zo heten eigenlijk de ruïnes van een Romeinse villa aan het noordelijke uiteinde van Sirmione. Hier leefde de Romeinse dichter Catullus, van 84 tot 54 voor Christus, in een villa aan het uiteinde van het schiereiland.

De uitgebreide ruïnes zijn nog steeds een puzzel voor geschiedkundigen. Het is nog niet duidelijk waarvoor de stenen dienden, maar er zijn wel theorieën. Je kan hier ook een museum bezoeken en (uiteraard) genieten van een prachtig uitzicht.

Riva del Garda

Aan het noordelijke uiteinde van het Gardameer vind je Riva del Garda tussen de bergen en het water. Hier heerst een aangename combinatie van middeleeuwse oude straten, zonovergoten parken en promenades aan het water.

In het midden van het oude centrum op de steile Rocchetta, tref je een Venetiaanse wachttoren. Onderaan, op het plein met arcades bij de haven, staat een enorme oude klokkentoren. In het oosten, aan de oever van het meer, vind je dan weer de oude waterburcht Rocca del Riva en nog een ander kasteel van de Scaligeri-familie dat werd gebouwd tussen de 12de en 15de eeuw. Binnen vind je dan weer het Museo Civico, met prehistorische en latere artefacten.

Het strand bij het nabijgelegen Torbole staat bekend als een eersteklas windsurfplek door de constante wind. Hierdoor is het noordelijke deel van het meer ook nog eens populair om te zeilen. Uiteraard kan iedereen hier terecht om lessen te nemen en materiaal te huren voor beide sporten.

De Italiaanse Vittoriale

Dit is de begraafplaats van dichter Gabriele D’Annunzio. Hij werkte hier trouwens ook aan zijn literaire werken. De Vittoriale omvat een priorij, een groot huis, dat intussen ook dient als museum vol voorwerpen en kamerdecoraties, een groot park met beelden, vijvers en tuinen en een auditorium voor 200 personen dat tentoonstellingen, conferenties en evenementen organiseert.

Een van de meest fascinerende plaatsen is het D’Annunzio Secret Museum in de kelder van het amfitheater. Het bevat voorwerpen van het dagelijks leven van de dichter, waaronder schoenen, kleding en kragen voor zijn honden. Naast deze overblijfselen kan je natuurlijk ook het mausoleum op de top van de heuvel bekijken. Ook het schip van Puglia, dat door de Koninklijke Marine in 1923 werd geschonken aan de dichter vind je hier terug. Uiteraard heb je hier ook een prachtig uitzicht over het Gardameer en het omringende landschap.

Het microklimaat van Arco

Ten noorden van Riva zie je wegen die stijgen door een prachtig landschap van ruige bergen en kleine meren. Als je de borden van Riva naar de Cascata del Varone volgt, kom je een dramatische waterval tegen. Heel indrukwekkend om te zien.

Ten noorden van Varone ligt het oude centrum van Arco, aan de oever van de rivier de Sarca. Met boerderijen, boomgaarden en twee prachtige promenades kan je niet anders dan lekker genieten van de natuur. Vanuit het dorp kan je ook klimmen naar het Castello di Arco, die je bovenaan op een klif vindt. We moeten je niet meer vertellen dat het uitzicht adembenemend is, hé?

Bezoek het prachtige Gardone Riviera

In de regio van het Gardameer, vind je ook nog eens de Riviera Bresciana. Hier vind je ook een mooie combinatie van het meer en de heuvels met een weelderige vegetatie.

In Gardone maakt de prachtige botanische tuin van Hruska optimaal gebruik van het landschap en het klimaat. Je vindt er dik, bijna tropisch gebladerte en kronkelende paden en terrassen met sculpturen, zwembaden en watervallen. Boven Hruska en omringd door nog andere prachtige tuinen ligt het schilderachtige cluster van Gardone di Sopra.

Deze steden zijn ook heel aantrekkelijk door de knappe uitzichten, promenades en parken. Ook zijn de hotels en villa’s in deze regio in art nouveau- en art-decostijl.

In het noordelijkste stadje Gargnano vind je Villa Feltrinelli. Nu is het een chique hotel, maar eerder werd het bezet door Mussolini. In die periode was Salò de zetel van de fascistische marionettenregering, bekend als de Republiek van Salò. Hier moet je ook naartoe, want de gotische parochiekerk van Santa Maria Annunziata op het belangrijkste plein van Salo heeft één van de mooiste altaars.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308