‘Het Huis’: Mathias Vergels vertelt openhartig over zijn verslaving

Mathias Vergels is de derde gast in het huidige seizoen van Het Huis. Hij is vooral bekend als Lowie uit Thuis en als zanger, maar is veel meer dan dat. Hoewel hij nog altijd maar 31 jaar is, kende hij al een bewogen leven.

Eén presentator en één gast per aflevering in een groot huis … het concept gaat ondertussen al enkele jaren mee. Enkele weken geleden kwamen we al te weten wie de nieuwe gasten van dit seizoen zullen zijn. Komende maandagavond is het, na Hugo Sigal en William Boeva, aan Mathias Vergels. Later volgen ook nog Stephanie Planckaert, Coely, Herman Brusselmans, Riadh Bahri en Alexander De Croo.

De Zes

Kort na de aankomst van Mathias Vergels in Het Huis gaat het al snel over De Zes, de naam van zijn dichtste vriendenkring. Dat onderwerp komt ter sprake door beelden van Zero Grace, zijn eerste muziekband, iets wat voor Mathias aanvankelijk wat schaamtelijk is.

Vier van die leden maken echter ook deel uit van De Zes. Die vijf goede vrienden werden door de moeder van Mathias nadrukkelijk bedankt op zijn huwelijk. “Zij hebben mij er doorgeloodst, zij hebben mij gered. Zonder die vijf vrienden zat ik hier nu niet. Zij waren de enigen met wie ik echt kon praten”, vertelt hij.

Bipolair

Op jonge leeftijd is er bij Mathias Vergels bipolariteit vastgesteld. Dat zorgt voor extreme hoogtes en laagtes in leven. Combineer dat nog eens met zijn drugsgebruik en je krijgt een situatie waarbij hij meermaals uit het leven wou stappen. “Ik wou er niet meer zijn. Het rare is dat dat een paar keer gebeurd is in periodes waarin ik me fantastisch voelde. Ik werd dan wakker in het ziekenhuis, vol tubes in mijn lijf. Ik was kwaad dat het weer niet gelukt was”, legt hij uit.

Ook zijn kinderfoto’s brengen mindere herinneringen naar boven. “Ik zie me lachen op die foto’s, maar ik ging echt kapot vanbinnen. Er hing constant een donkere wolk boven mij. Ik was ook gewoon een rotzak die aan alles schijt had”, gaat Mathias verder.

Verslaafd

Hij werd drie keer van school gestuurd, tot hij op internaat ging Kunsthumaniora in Lier. “Ik stak daar dingen uit, terwijl ze thuis van niets wisten. En dan beland je op plekken waar je niet moet hangen. Tot in kraakpanden toe. Daar leerde ik ook drugs gebruiken. Vanaf de eerste keer dat ik een joint rookte, was ik verslaafd. Ik was verslaafd aan het gevoel. Dat was gewoon een manier van ontsnappen voor mij. De stap naar het volgende heeft dan ook geen week geduurd. Ik gebruikte bijna alles”, legt hij uit.

Ondertussen gaat het veel beter met Mathias Vergels, onder andere door zijn vrienden en familie, maar zeker ook door zijn verloofde Lynn en zijn zoontje Emile. “Ik weet dat die bipolariteit nog in me zit. Maar ik heb nu veel meer om voor te leven. Ik heb een fantastische madam gevonden en heb een geweldig kind. Ik had vroeger geen houvast en dat heb ik nu wel. En toch zal het altijd een strijd blijven. Ik ben een verslaafde die niet gebruikt”, besluit hij.

Het Huis is elke maandag om 20.40 uur te zien op VRT 1.

Wie met vragen zit over zelfdoding, of nood heeft aan een gesprek, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meer
Lees meer...