Left Right
scrollTop top

Het vreselijk lot van Malcolm Young van AC/DC: Alzheimer op 61


Het vreselijk lot van Malcolm Young van AC/DC: Alzheimer op 61

Malcolm Young, de gitarist maar ook de songwriter van AC/DC, zit in een bejaardentehuis tussen voornamelijk tachtigplussers te wachten op zijn dood. Hij heeft Alzheimer. 

Malcolm Young heeft vasculaire Alzheimer, een vorm van de vreselijke ziekte die optreedt na een beroerte. Bij vasculaire Alzheimer gaat doorgaans alles een beetje sneller, en de levensverwachting van patiënten ligt ook lager dan bij “gewone” Alzheimer.

Voor Malcolm Young is het in elk geval erg snel gegaan: hij werkte nog mee aan de nieuwe plaat van AC/DC die op 2 december uitkomt en zou ook tijdens de opnames meedoen, maar dat viel in april in het water, toen de ziekte werd bevestigd.

Woensdag liet AC/DC weten dat Malcolm echter niet mee op tour gaat en vervangen zal worden door zijn neefje. De band zei toen ook dat Malcolm niet zou terugkeren naar AC/DC door een “ongoing private illness”.

Somber einde

De briljante gitarist kijkt aan tegen een somber einde van zijn leven. De gemiddelde levensverwachting van patiënten met vasculaire Alzheimer is vijf jaar. En het zijn verschrikkelijke jaren, zowel voor de patiënt als voor hun familieleden. Malcolm Young heeft een echtgenote, Linda, en twee kinderen, Cara en Ross.

De eerste symptomen van een patiënt met vasculaire dementie zijn trager handelen dan voorheen en trager spreken. De persoonlijkheid van de patiënt blijft in eerste instantie vaak intact. Meestal begint de volgende fase met concentratieproblemen, stemmingswisselingen, problemen met taal en spraak en spierzwakte.

Daarna volgen symptomen als geheugenverlies, uitvalsverschijnselen, slikproblemen, oogproblemen, incontinentie, verliezen van de realiteitszin, hallucinaties en “ongepast gedrag”. Het is in die fase dat patiënten hun dierbaren niet meer herkennen en allerlei vertrouwde handelingen niet meer kunnen verrichten, zoals aan- en uitkleden en zichzelf verzorgen.

Geleidelijk ontstaat ook apathie: de patiënt trekt zich terug, wordt onverschilliger, verliest zijn interesse in de omgeving. Bij een groot percentage patiënten komen stemmingsveranderingen voor, zoals depressie. 

Lulworth House

Alzheimer is een ziekte die voornamelijk oudere mensen treft, late zeventigers en tachtigers. Het is wel een ziekte van deze tijd; de jongste drie decennia is het aantal gevallen wereldwijd gestegen met 320 procent. Er is geen genezing mogelijk.

Malcolm Young verblijft momenteel al in Lulworth House in Elizabeth Bay in de buurt van Sydney, wat er op wijst dat de ziekte bij hem wel degelijk erg snel vordert. Hij zit er tussen voornamelijk hoogbejaarden die ook aan het dementeren zijn. 

Bandgenoot Brian Johnson, de zanger van AC/DC, zet zich overigens al jaren in voor Alzheimer, en heeft al veel geld geschonken aan onderzoek naar de ziekte. Twee jaar geleden zei hij daar het volgende over: “It’s a silent killer—you’re alive but you’re dead, and it shouldn’t be that way.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.011.246
 • Aantal
  doden
  1.180.948
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  392.258
 • Aantal
  doden
  11.308