Hoe mannen subtiel worden uitgesloten in seksshops

Nieuwsgierig naar de bijzondere wereld van de hedendaagse seksshop draaide Inge Ringoot (a.k.a. Pink Monkey) een week lang mee in de grootste erotiekwinkel van Europa, de Pabo in het West-Vlaamse Roeselare. Deze week trakteert ze alle monkeys dagelijks op een unieke blik voor en achter de schermen. Vandaag: hoe mannen subtiel worden uitgesloten in een hedendaagse erotiekwinkel.

“Verkopen jullie ook mannenspullen?”, vraagt een vijftiger terwijl hij zoekend de rekken afschuimt. “Wat een domme vraag”, denk ik bij mezelf. Alhoewel… Mannen krijgen inderdaad opvallend minder aandacht in de vernieuwde, vrouwvriendelijke Pabowinkel, waar lingeriesetjes en vibrators het gamma rijkelijk vullen. Heeft het mannelijke geslacht reden om zich uitgesloten te voelen?

“Zeventig procent van onze omzet danken we aan vrouwen, dus hebben we de focus in onze winkel sinds oktober grotendeels naar deze doelgroep verschoven”, geeft filiaalverantwoordelijke Mariolein Muys toe. “Mannen kopen hun speeltjes trouwens liever via het internet, terwijl dames veel meer belang hechten aan hoe de producten er in het echt uitzien. Bij een vibrator willen ze de trillingen meteen voelen, een geurkaars willen ze ruiken en een lingeriesetje passen om helemaal overtuigd te raken.” 

Om de drempel naar vrouwen toe te verlagen, zag Pabo op geen cent. Het ‘donkere hol’ werd vervangen door een uiterst heldere ruimte waarin de tientallen (of zeg maar honderdtallen) vibrators, geishaballen, en trillende eitjes op afstandsbediening netjes worden uitgestald op speelse decoratietafels. Dankzij de afwezigheid van ordinaire prentjes, zijn de verpakkingen in het vrouwendeel van de winkel ook opvallend smaakvol. 

Overbodig

Ondanks het overaanbod aan vrouwenspeeltjes, is het echter opvallend dat buiten de winkelmuren toch nog niet iedereen even vertrouwd is met vibrators en aanverwanten. Een interessant gespreksonderwerp zijn ze sowieso, zo bleek uit de tientallen keren dat ik uit mijn omgeving de vraag kreeg of ik mezelf ook een trilmachientje heb aangeschaft na mijn weekje Pabo. Om de reacties te testen, probeerde ik beide antwoorden uit. Maar of ik nu “ja” of “nee” antwoordde, zo goed als altijd werd me subtiel maar kordaat duidelijk gemaakt dat “ik dat toch helemaal niet nodig heb”, verwijzend naar mijn lief. Ofwel werd nieuwsgierig gepolst naar de capaciteiten van ‘mijn nieuwe vriend’, waarbij vrouwen vooral benadrukten dat ze er zelf “zeker geen behoefte aan hebben hoor.” 

Als speeltjes voor vrouwen buiten de winkelmuren al zo vaak tot ongemakkelijke conversaties leiden, wat moet het dan niet zijn voor mannen, die zelfs in een erotiekwinkel als Pabo subtiel naar de achtergrond worden verwezen? Willen zij uitgebreid neuzen tussen de mannelijke speeltjes, moeten ze immers tot helemaal achterin de winkel lopen, waar de producten veel dichter bij mekaar worden uitgestald in een hoekje dat een duidelijke scheiding vormt met de rest van de shop. 

Double D Masturbator

Zodra je een voet binnenzet in het ‘gore mannenhoekje’ wordt wel meteen duidelijk waarom het gamma niet langer past in het vrouwvriendelijke concept. Niet alleen worden de verpakkingen er allesbehalve smaakvoller op met dank aan de pornografisch afgebeelde dames (inclusief siliconenborsten, uiteraard), ook de producten verliezen al hun subtiliteit. Gestifte vrouwenmondjes, valse kutjes en anale gaatjes die een “levensecht gevoel” beloven, smeken om genomen te worden.

Verder vullen spermastoppers, penisplugs en anale douches de rekken. En jawel, ook de opblaaspoppen zijn van de partij, al krijgen ze serieuze concurrentie van de Double-D Masturbator: een onthoofde damespop zonder ledematen die als enige nut heeft haar gaatjes open te stellen voor gebruik. Een serieus contrast met het eerste, vrouwvriendelijke deel van de winkel. 

Kinky vs. ordinair

Is het dan terecht om de mannenspeeltjes naar de achtergrond te verplaatsen? De klanten, die hoofdzakelijk bestaan uit vrouwen en koppels, zijn er in elk geval niet echt rouwig om. Zo werd duidelijk toen ik hen enerzijds een felroze vibrator en anderzijds een kunstvagina voorschotelde. Terwijl de trilpenis woorden als sexy, speels, kinky, aantrekkelijk en elegant opriep, moest het masturbatiekutje het stellen met negatief beladen termen als ordinair, vies, fake en lelijk, zelfs bij de mannelijke bezoekers. Verschillende klanten bevestigden daarnaast dat mannenspeeltjes vaak “te confronterend” zijn. Twee studentes vroedvrouw zagen er dan weer medisch oefenmateriaal in: “Net als onze testpoppen”, schaterden ze.

Voelen we ons dan (nog) minder vertrouwd met de typische toys voor mannen? Waarschijnlijk wel. Terwijl Samantha jaren geleden al zonder gêne met haar ‘tarzan’ zwaaide in de wereldberoemde serie Sex and the City, zien we mannelijke speeltjes zelden passeren. En als er al eens een opblaaspop opduikt, is het ofwel om de spot te drijven ofwel om het creepygehalte van de eigenaar extra in de verf te zetten.

Bovendien wordt een man die niet aan zijn trekken komt doorgaans als zielig bestempeld (“ocharme toch”), terwijl de gedachte aan een vrouw met een vibrator prikkelend is, zo kreeg ik althans te horen in de Pabo. Daarnaast verzekerde een verkoper dat seksspeeltjes voor mannen regelmatig onterecht gelinkt worden aan het homomilieu. Aangezien een heterovent hier meestal niet bepaald op zit te wachten, zal hij zijn speeltjes – als hij ze al koopt – liever in het geniep aanschaffen, zoals via het internet. 

pabo.be

Soloseks

Beweren dat mannen volledig over het hoofd worden gezien in het eerste deel van de winkel is echter onterecht. Zo krijgen ze wel degelijk aandacht, maar dan niet zozeer via traditionele speeltjes die zich richten op soloseks, maar wel via toys specifiek ontwikkeld voor koppels.

Het meest opmerkelijke product in deze categorie is ongetwijfeld de We-Vibe: een vibrator waarbij het onderste deel wordt ingebracht bij de vrouw, terwijl het bovenste rust op de clitoris. Bij penetratie geniet de man mee van de trillingen, zonder dat hij zich nog zorgen moet maken om de clitoris van vrouwlief te stimuleren.

Een positieve evolutie volgens Mariolein: “Speeltjes worden te vaak uitsluitend gelinkt aan soloseks, terwijl je ze ook perfect kan introduceren in een relatie. Dat is ook bij een traditionele vibrator het geval, al wordt de vorm daarvan niet door alle mannen geapprecieerd, een probleem dat bij de We-Vibe helemaal vervalt.” 

Een mannelijke klant trok zich van de aan- of afwezigheid van het mannelijke aanbod alvast niet al te veel van aan: “Als mijn vrouw content is, ben ik dat ook.” Waar valt er dan eigenlijk nog over te discussiëren?

Oh, wanneer ik nu de waarheid sprak over mijn eigen aankoop? Geen commentaar. 

pabo.be
pabo.be

Morgen: 17 dingen die je nog niet wist over sekstoys en de grote sekstoysquiz.

Meer
Lees meer...