Hoe ver moet je nu eigenlijk van je tv zitten? En hoe groot mag die zijn?

Hoe ver moet je nu eigenlijk van je tv zitten? En hoe groot mag die zijn?

Televisietoestellen zijn er tegenwoordig in alle vormen en maten. Maar wat is nu eigenlijk de beste grootte voor jouw living? En is het echt zo schadelijk om te dicht bij je tv te zitten? 

“Je mag niet te dicht bij de tv zitten, dat is slecht voor je ogen”, ook jouw mama heeft dat waarschijnlijk nog tegen je gezegd. Maar wat is de beste afstand om naar tv te kijken? En is het echt zo slecht voor je ogen?

Geen oogschade

Eerst en vooral gaan we een mythe de wereld uit helpen. Volgens de American Academy of Ophthalmology (oogheelkunde) is het namelijk niet schadelijk om te dicht bij je televisiescherm te zitten. Kinderen hebben de neiging om dichter bij het scherm te zitten omdat ze zich makkelijker kunnen focussen op een korte afstand dan volwassenen.

Maar er is geen enkel bewijs dat dichtbij je scherm plaatsnemen schadelijk is voor je zicht. Toch is het niet aangeraden, want het heeft wel een effect op je kijkervaring.

Slechtere beeldkwaliteit

De afstand van waarop je televisie kijkt heeft wél effect op je kijkervaring. Als je te dicht bij je scherm zit, is je beeldkwaliteit namelijk slechter. Een televisiebeeld is opgebouwd uit pixels. Zit je te dicht bij je toestel, dan kan je die pixels waarnemen en heb je dus geen zuiver beeld.

Online elektronicawinkel Coolblue heeft een rekensom waarmee je kan bepalen hoe ver je van je scherm moet plaatsnemen om te kunnen genieten van de beste beeldkwaliteit. Om te berekenen hoe ver je de zetel best van je tv-toestel plaatst, neem je de diagonaal van je toestel en vermenigvuldig je die met 1,5 én 2,5. De optimale afstand bevindt zich dan tussen deze twee cijfers.

Als je bijvoorbeeld een tv hebt met een diagonaal van 40 inches, dan heb je een diagonaal van 102 cm. Als je dat vermenigvuldigt met 1,5 en 2,5, krijg je respectievelijk 153 en 255 cm. Je zit dan dus best op een afstand tussen de 1,53 en 2,55 meter van je televisiescherm.

Je kan deze som dus ook andersom gebruiken om te berekenen hoe groot je tv mag zijn. Als je bijvoorbeeld weet dat je zetel maximaal 2 meter van de muur staat, kan je dat getal delen door 1,5 om te bepalen wat de maximale grootte van je tv is. In dit geval is dat 133 cm.

iStock

Gesponsorde artikelen