Left Right
scrollTop top

Hoe zit dat nu: mag je autorijden met teenslippers aan je voeten?


Hoe zit dat nu: mag je autorijden met teenslippers aan je voeten?

Het zomerseizoen a.k.a. flipflops, sandalen, espadrilles of gewoon blote voeten. Zolang we onze voeten maar niet in knellende schoenen moeten steken. Maar mag je nu eigenlijk autorijden met al dat zomers schoeisel? Of moet je toch steeds een paar sneakers achter de hand hebben om te kunnen wisselen met je slippers vooraleer je het gaspedaal induwt? 

Je zomers tuinfeestje aan het zwembad is volop aan de gang maar plots komt het besef dat je iets vergeten bent voor de BBQ. Hup, snel je slippers aan je voeten en in de auto naar de winkel. Maar mag dat eigenlijk wel?

Wat zegt de wegcode?

In onze wetgeving staat nergens beschreven welk schoeisel je wel of niet mag dragen tijdens het autorijden. Artikel 8.3 van de wegcode stelt enkel dat “elke bestuurder in staat moet zijn om te sturen en over de nodige lichaamsgeschiktheid, kennis en rijvaardigheid moet beschikken”. Daarnaast moet je als autobestuurder “steeds in staat zijn om alle nodige rijbewegingen uit te voeren”. Het maakt de wegcode dus werkelijk niets uit welk type schoeisel je draagt, zolang je de controle over je voertuig kan bewaren.

Let wel op, dat wil niet meteen zeggen dat je niet beboet kan worden als je met je espadrilles achter het stuur kruipt. De politie kan je echter op elk moment beboeten als zij ervan uitgaan dat je schoeisel je verhindert om veilig te kunnen rijden. Ook de verzekering kan zich tegen jou keren als zij oordelen dat het ongeval te wijten is aan “onaangepast schoeisel”.

iStock

Wat zegt ons verstand?

Dat zowel de politie als de verzekering zelf kan oordelen over de – al dan niet – veiligheid van je schoenen is al vrij tricky. Bovendien weten we uit ervaring dat autorijden met teenslippers niet echt ideaal is. Zo glijd je bijvoorbeeld makkelijker uit. En stel je voor: je hebt autopech en daar sta je dan, op de pechstrook op je blote voeten. Niet zo aangenaam, toch?

Conclusie: mag je autorijden met teenslippers of op je blote voeten? Officieel gezien is het antwoord ‘ja’. Maar gebruik toch je gezond verstand voor je in je auto springt met je slippy zwembadslippers!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  40.388.802
 • Aantal
  doden
  1.118.083
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  230.480
 • Aantal
  doden
  10.443
Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown Icon
12:50

Duitsland plaatst Alpengebied in lockdown

Duitsland heeft Berchtesgadener Land, een regio in Beieren, in lockdown geplaatst. In de regio werden er de afgelopen week 272,8 nieuwe besmettingen per 100.000...