Hoeveel verdienen Deliveroo-koeriers echt? Wij zochten het uit!

Eerder deze week werd er bericht over de werkomstandigheden en verloningen van UberEats-koeriers die, om het nog braafjes uit te drukken, niet super zijn. Ook de werking blijkt niet al te koosjer en er werd een statuut gebruikt dat eigenlijk illegaal was. Is dat bij die andere grote maaltijdkoerier Deliveroo anders? En kunnen wij daar zonder schuldgevoel onze pizza’s, sushi, bagels… bestellen? Newsmonkey zocht het uit.

BRUZZ stuurde vier maanden lang een reporter mee als koerier bij UberEats. De werking van het dochterbedrijfje van Uber bleek niet echt iets om over naar huis te schrijven.

Plots werd er, zonder enig overleg of enige communicatie, overgeschakeld van een systeem waar koeriers per uur werden betaald naar een betaling per levering. Later werd dan het P2P-statuut opgedrongen aan de zelfstandigen. Dat statuut bleek na onderzoek van BRUZZ ook nog eens illegaal te zijn omdat er nog geen wettelijk kader voor was. Tijd dus, vonden wij, om te kijken of het bij die andere grote speler op de markt, Deliveroo, er even slecht aan toegaat.

“Echt makkelijk”

We beginnen bij het belangrijkste, want, laat ons eerlijk zijn, een job doe je altijd wel voor het geld. Jobstudenten verdienen 9,31 euro per uur bruto, ongeacht of ze dan een levering doen of niet. Zelfstandigen krijgen 11 euro per uur, met daarboven 2 euro per levering.

Deliveroo spoort hun medewerkers natuurlijk wel aan om zoveel mogelijk maaltijden te leveren. “Als je binnen het uur drie leveringen doet, dan krijg je 1,5 euro extra. Doe je er nog meer, dan krijg je nog eens 1,5 euro per geleverde bestelling”, zegt een jobstudent. “Doe je er meer dan 50 op twee weken, dan krijg je ook een bonus van 25 euro.”

“Het is ook helemaal niet moeilijk om die drie leveringen per uur te halen”, zegt een koerier die nog steeds aan het werk is bij Deliveroo. “Vaak moet je helemaal niet ver fietsen. Soms krijg je gewoon al twee leveringen tegelijkertijd mee of zijn er twee leveringen in dezelfde straat.” Een jobstudent haakt daarop in: “Het is veel drukker ’s avonds en in het weekend. Dan geraak je echt makkelijk aan je cijfers om bonussen te halen.”

Getty Images

Een extra uurloon

Daarenboven zijn de fooien die gegeven worden ook voor de volle 100% voor de koerier. “Mensen lijken meer geneigd om fooien te geven aan fietskoeriers, zeker bij slecht weer”, zegt een student die nog voor Deliveroo werkte. “Sommige shiften verdiende ik meer dan 10 euro aan fooien, dat is dus eigenlijk een extra uurloon erbij.” Het basisloon op zich is zeker niet top. Maar met de extra bonussen en de fooien, die volledig voor rekening zijn van de koerier, kom je als student toch op gemiddeld meer dan 11 euro per uur, wat niet onaardig is.

De werkomstandigheden bleken bij UberEats niet top. Vooral de communicatie liet te wensen over. Dit bleek bij Deliveroo ook een tijdje het geval te zijn, maar ze zetten daar wel sterk op in en proberen verbeteringen aan te brengen waar mogelijk.“Ze denken zeker wel aan het personeel”, zegt een jobstudent. “Ze hebben zelfs ’n keer soep uitgedeeld aan de riders die aan het werk waren omdat het zo koud was.”

Getty Images

“Slecht weer moet je er maar bijnemen”

Deliveroo werkt in België enkel per fiets en is dus 100% groen. Dat is een duidelijke keuze, zegt marketing manager Charles Van Den Bogaert: “Het is in België gewoon efficiënter om alles met de fiets te doen. Daarnaast is het economisch interessanter en er is natuurlijk ook het ecologische aspect.”

Dat altijd met de fiets moet worden geleverd, kan natuurlijk wel tegenvallen als je door de gietende regen moet. “Als het goed weer is, is het natuurlijk heel leuk werken. Dus dan moet je het er maar bijnemen als het een beetje regent”, relativeert een jobstudent.

Deliveroo staat erop dat hun leveringen binnen het half uur aankomen. Is dat niet het geval, dan zijn er wel eens klachten. Maar die worden altijd heel goed behandeld door het Driver Support-systeem, klinkt het. “Zo had ik eens het verkeerde adres gekregen, waardoor ik aan de andere kant van Gent stond. Er is dan onmiddellijk een andere koerier gestuurd om een warme maaltijd op te halen.” De moderatoren, die zich in Nederland bevinden, staan in voortdurend contact met de koeriers: ”Je kan altijd een berichtje sturen als je problemen hebt. Als je er wat langer over doet, dan vragen ze ook of ze je ergens bij kunnen helpen.”

Illegaal?

Uit het onderzoek van BRUZZ bleek dat UberEats een statuut gebruikte voor zijn zelfstandige medewerkers waar nog geen wettelijk kader voor was. Kortom, het was illegaal. “Bij ons is alles altijd 100% volgens de wet verlopen. We hebben zelf meegewerkt aan het tot stand komen van die wetgeving”, zegt Van Den Bogaert. “Maar of we ook gebruik gaan maken van dat P2P-statuut, waar het hier over gaat, is een vraag voor onze advocaten. Onze huidige werking loopt goed, dus we moeten niet meteen veranderen.”

Getty Images

“Hoe ideaal is dat wel niet?”

Het belangrijkste pluspunt aan de job is voor velen de flexibiliteit. “Zeker voor studenten is het makkelijk dat je zelf kan bepalen wanneer je werkt. Je kan zo tussen of na je lessen gaan werken om wat stoom af te laten en tijdens de examens kan je, bijvoorbeeld, wat vrij nemen” zegt een jobstudent, die daarom ook voor de job koos. Ook voor Deliveroo zelf is dat belangrijk: “Flexibel werken is bij ons key!” zegt Van Den Bogaert.

Het groepsgevoel maakt het nog wat leuker: “Wanneer het wat rustiger is, zitten we ook altijd samen in de Stadshal in Gent. Dat is heel leuk”, zegt een Gentse koerier. Sommigen zien het fietsen ook gewoon als een beetje sporten: “Ik zie dit niet als werk. Ik kan in de fitness op een fiets gaan zitten zweten, maar bij Deliveroo word je er gewoonweg voor betaald. Hoe ideaal is dat wel niet?”

Deliveroo, dat nu al in vier steden actief is met meer dan 2500 koeriers, kijkt nog altijd uit om uit te breiden en zoekt daarbij voortdurend naar nieuwe koeriers. Wie zich geroepen voelt, kan dus altijd bij Deliveroo terecht.

Getty Images
Meer
Lees meer...