Ideaal voor onder de kerstboom: het ‘Peaky Blinders’-bordspel

Just Games

Eén van de beste series van de afgelopen jaren is Peaky Blinders. De reeks (van BBC, maar bij ons te volgen op Netflix) heeft alles: de geweldige acteerprestatie van Cillian Murphy, Tom Hardy in een bijrol, de beste soundtrack ooit en een heel seizoen geregisseerd door een Belg (Tim Mielants nam het derde seizoen voor zijn rekening). De reeks loopt al sinds 2013, was deze zomer toe aan zijn vijfde seizoen en seizoenen zes en zeven zijn nog onderweg. Fans van de serie kunnen nu ook het Peaky Blinders-bordspel thuis spelen, ideaal voor onder de kerstboom.

Bij spelletjes gebaseerd op televisiereeksen worden we altijd een beetje sceptisch. Door de spelregels van het spel van The Walking Dead zijn we nooit heen geraakt. De link tussen The Big Bang Theory en Cluedo is ons totaal onbekend, maar in spelvorm kan het blijkbaar plots wel. En waarom er een Monopoly van Stranger Things gemaakt moest worden? Omdat het makkelijk geldgewin is?

Just Games

Dan is het Peaky Blinders-bordspel (van Just Games) toch van een andere categorie, want het gaat hier om een speciaal voor de gelegenheid gecreëerd spel. Dat zit ‘m soms in de details, zo moesten wij grinniken om het “By order of the Peaky Blinders”-stempel op de voorzijde van de doos. Maar waar we het meest verheugd om zijn, is dat het spel meegaat in de geest van de reeks.

Zo worden we ook hier verplaatst naar het Londen en het Birmingham van de jaren 20 waarbij iedere partij (geschikt voor 2 tot 4 spelers) zijn best moet doen om invloed te winnen binnen een gebied en het daarna onder controle te houden. Dat kan je doen door je kracht te gebruiken (de revolver), je charisma (het rumglas) of je intelligentie (het horloge), maar je kan ook gedwarsboomd worden door (één van de) andere spelers, waarna een heuse oorlog kan ontstaan.

Just Games

Tegelijkertijd kan je ook investeren in rum, auto-onderdelen en wapens en kan je een dag doorbrengen op de paardenraces. We zeggen het nog eens: dit is een spel waarin de geest van de reeks doorwaait. Om even wat vakjargon te gebruiken: het Peaky Blinders-bordspel combineert area control (het proberen controleren van een gebied) met worker placement (je kan het niet alleen en hebt een netwerk van vrienden nodig om je missie tot een goed einde te brengen).

Er is dus zeker over het spel nagedacht en het gaat hier om meer dan een bestaande formule waar vervolgens een naam van een serie overheen is gekleefd. We zouden wel aanraden om de spelregels al op voorhand te lezen, want alle regels kunnen nogal overweldigend zijn als je ze nog moet beginnen uitzoeken tijdens de eerste spelbeurt.

Het Peaky Blinders-spel is een originele formule met maar één groot nadeel: de invloed van de dobbelsteen. Het spel bevat een D8-dobbelsteen (dobbelsteen met 8 vakken) die, meer dan de tactiek van de spelers, het verloop van het spel bepaalt. Voor doorwinterde gamers valt het spel dus misschien net iets te licht uit, maar voor fans van de reeks of voor een spelletje in gezinsverband (al dan niet op kerstavond) is Peaky Blinders: Under New Management méér dan geschikt.

En daarna nog eens naar Peaky Blinders kijken, natuurlijk!

Gesponsorde artikelen