Idris Elba breekt samenzweringstheorie dat “zwarte mensen geen corona krijgen” af

Een dag nadat acteur Idris Elba bekendmaakte dat hij positief testte op het coronavirus, geeft hij nu een update over hoe het met hem is. Elba gaf toen aan dat hij zich nog steeds goed voelde en geen symptomen vertoonde. Maar de acteur besliste wel om meteen in quarantaine te gaan.

“Zoals beloofd, geef ik jullie een update zodat jullie zien hoe het met me gaat. Ik zal ook enkele vragen beantwoorden.” Zo begon de meest sexy man van 2018 zijn video. Daarin wilde Elba wat meer informatie geven over zijn toestand, verklaren hoe hij getest kon worden, en wat zijn grootste bezorgdheden zijn.

Corona-update

“Het zijn al 24 gekke uren geweest. Gisteren was goed en slecht. Het was slecht omdat ik positief testte, maar het was ook goed omdat het veel discussie erover op gang bracht. Ik denk dat het voor sommige mensen corona een stuk reëler heeft gemaakt. Het maakte het alvast meer echt voor mij en mijn familie”, vertelt de acteur in zijn video. Ook al kreeg Idris Elba veel positieve reacties over zijn openheid, toch zaten er ook enkele negatieve tussen. Maar de Brit is blij dat hij zijn verhaal deelde.

In de video vertelt Elba dat hij zich nog steeds goed voelt, maar dat hij wel tweemaal per dag zijn temperatuur meet. “Mijn temperatuur is prima. Ik heb geen koorts.” Toch geeft de acteur aan dat hij zich ook zorgen maakt. “Ik heb een ademhalingsprobleem en ik heb al mijn hele leven astma, dus corona krijgen stond zeker niet op mijn bucketlist.” Velen vroegen zich ook af waarom hij getest werd. Daarop zei hij: “Mijn werk heeft me onmiddellijk laten testen nadat bekend raakte dat iemand waarmee ik in contact kwam positief testte. Dus het was zeker iets wat ik moest doen, omdat ik op het punt stond om te beginnen filmen en omringd was door een heleboel mensen.”

Samenzweringstheorie

In zijn video snijdt hij één opvallend onderwerp aan. “Iets dat me bang maakt wanneer ik de opmerkingen lees, is dat mijn mensen, zwarte mensen, het coronavirus zogezegd niet kunnen krijgen. Er doen zoveel stomme, belachelijke samenzweringstheorieën hierover de ronde”, zei Elba. “Dat is dom. Dat is de snelste manier om zo meer zwarte mensen te doden. Begrijp alsjeblieft dat je het kunt krijgen, oké?”, benadrukte de acteur. “Stop met die stomme WhatsApp-berichten te versturen over zwarte mensen die het niet krijgen. Dat is belachelijk. Je laat ons er allemaal stom uitzien. Weet gewoon dat je net zo waakzaam moet zijn als elk ander ras. Deze ziekte discrimineert niet.”

Idris Elba vond het nodig om dit te benadrukken omdat er een “rare mythe” circuleert. Als een zwarte persoon die het virus heeft opgelopen, voelt hij zich genoodzaakt om het duidelijk te maken aan anderen. “Stop met die onzin rond te sturen. Het is dom en het gaat zo meer mensen ziek maken”, beklemtoont Elba.

Meer
Lees meer...