Omstreden nieuwe Indonesische wet die seks buiten het huwelijk verbiedt, laat vakantiegangers Bali (voorlopig) buiten schot

Bezoekers aan Bali zullen zich voorlopig geen zorgen hoeven maken over het recentelijk vernieuwde en omstreden Wetboek van Strafrecht. Dat heeft de gouverneur van het eiland op maandag bevestigd.

Waarom is dit belangrijk?

Het vorige Indonesische Wetboek van Strafrecht stamt nog uit het koloniale tijdperk. Als sinds het uitspreken van de onafhankelijkheid in 1945 wilde het land het wetboek herzien. Dat ging moeizaam: de vorige poging strandde in 2019, toen tienduizenden mensen bij landelijke protesten demonstreerden tegen een reeks wetten die “burgerlijke vrijheden” zouden beknotten.

Het nieuws: “Op grond van de bepalingen in het nieuwe Indonesische Wetboek van Strafrecht hoeven bezoekers die Bali bezoeken of er wonen zich geen zorgen te maken”, aldus de Balinese gouverneur Wayan Koster. “Er zullen geen controles van de burgerlijke staat zijn in toeristische accommodaties, zoals hotels, villa’s of kuuroorden. We willen ieders privacy maximaal waarborgen”.

  • Daarmee verwijst de gouverneur naar een bepaling die specifiek aan het wetboek is toegevoegd door de Indonesische regering. Die stelt namelijk dat personen enkel voor seks buiten het huwelijk vervolgd kunnen worden indien een naast familielid de overtreding bij de autoriteiten meldt. Boze buren of kennissen kunnen dus niet naar de politie stappen.
  • Dat betekent echter niet dat toeristen de volledige vrijheid genieten op het eiland. Zo kunnen personen nog wel vervolgd kunnen worden wanneer de overtreding door een echtgenoot wordt gemeld.
  • De opmerkingen van de gouverneur komen op het moment dat Bali zijn toeristische sector nieuw leven probeert in te blazen. Zoals de meeste grote toeristische hotspots in de wereld heeft Bali tijdens de COVID-19 pandemie enorme economische problemen gekend. Naarmate de pandemie afnam, keerden internationale reizigers terug naar het populaire vakantie-eiland.
  • Echter stelden vorige week verschillende internationale reisagentschappen te worden afgeschrokken door het nieuwe wetboek en de draconische wetgeving omtrent seks buiten het huwelijk.

Samenwonen van ongehuwde paren wordt verboden

De achtergrond: Vorige week vernieuwde Indonesië op ingrijpende wijze zijn Wetboek van Strafrecht. 

  • De meest controversiële herzieningen van het wetboek behelzen artikelen die seks buiten het huwelijk met maximaal één jaar gevangenisstraf bestraffen, het samenwonen van ongehuwde paren verbieden en het beledigen van de president en het uiten van opvattingen die indruisen tegen de nationale ideologie strafbaar stellen.
  • Ambtenaren hebben de goedkeuring van het wetboek, dat decennialang was blijven steken, toegejuicht als een stap om de wetten uit het koloniale tijdperk van het land “in overeenstemming te brengen met de Indonesische waarden”.
  • De Verenigde Naties, mensenrechtenorganisaties en voorstanders van persvrijheid hebben kritiek geuit op het wetboek, die volgens hen fundamentele mensenrechten schendt en vrouwen, religieuze minderheden en LGBTQ-mensen onevenredig zal benadelen.
  • “Al tientallen jaren geniet Indonesië de reputatie van een pluralistische democratie, met zeer weinig religieuze, etnische of politieke conflicten, gezien zijn omvang en culturele diversiteit”, aldus Rebekah Moore, professor aan de Northeastern University aan CNN
  • “De bepalingen kunnen gevolgen hebben voor elke Indonesiër die de vrijheid van meningsuiting uitoefent”, aldus de professor. “Ik heb met eigen ogen gezien wat er gebeurt als extremisten worden aangemoedigd door de politiek en media. Ik maak me grote zorgen over queer en activistische vrienden en anderen”.

(lb)

Meer
Lees meer...