Indonesië censureert SpongeBob Squarepants: “Té seksueel en gewelddadig”

We kennen allemaal SpongeBob Squarepants. De gele spons die in de zee woont en in een hamburgerrestaurant werkt. Maar Indonesië gaat de vierkante vriend uit onze kindertijd censureren. Je lees het goed, het land gaat bepaalde beelden en fragmenten verwijderen uit de film. Dat komt omdat sommige scènes seksueel of gewelddadig zouden zijn.

Iedereen heeft in zijn kindertijd of puberteit naar SpongeBob Squarepants gekeken. De spons die in Bikinibroek woont en veel vage avonturen beleeft met Patrick en Octo, zou je niet direct als aanstootgevend bestempelen. Maar dat is buiten Indonesië gerekend, want het land wil bepaalde scènes censureren. Het lijk inderdaad te gek voor woorden, maar de Indonesische omroepvereniging (KPI) besliste, nadat een zender The SpongeBob Squarepants Movie uitzond, dat de beelden seksueel en gewelddadig zijn.

Richtlijnen in strijd met de noden van kinderen

De richtlijnen van de omroepvereniging zeggen dat televisiestations aandacht moeten besteden aan de noden van kinderen, op elk vlak. Die richtlijn verbrak de televisiezender met het uitzenden van de SpongeBob-film.

The SpongeBob Squarepants Movie
YouTube

De KPI vertelt in een statement: “de scène waar konijnen met elkaar vechten en elkaar in het gezicht slaan met borden en hamers, is zeer gewelddadig.” Daarnaast verwijst KPI ook naar stukken in de film waar de animatiepersonages taarten naar elkaar gooien. Dat zou volgens de omroepvereniging in tegenspraak zijn met de leeftijd van de kinderen.

Volgens de brief valt The SpongeBob Squarepants Movie onder de categorie van kinderprogramma’s die jonge kinderen aanzetten tot geweld in het dagelijks leven. KPI verzond een soortgelijke brief over andere kinderprogramma’s die dergelijk geweld hebben naar maar liefst naar 14 omroepen.

#SaveSpongebob

Het publiek ontving die boodschap in ieder geval niet met open armen. Zo zeggen ze dat de censuur in Indonesië belachelijk ver gaat. Op Twitter is in ieder geval #SaveSpongebob een ding. Daarin zeggen veel gebruikers dat de beslissing ronduit belachelijk is en tonen ze liefde voor de originele show.

In Europa is de serie immens populair sinds 2004. Er worden ook nog altijd nieuwe afleveringen gemaakt van de serie. Deze week begint zelfs een nieuw seizoen op Nickelodeon. De oude afleveringen worden ook nog altijd uitgezonden op tv, dus als je nog eens nostalgisch wil terugblikken op je kindertijd, kan dat nog steeds.

Meer
Lees meer...