Informatieopdracht van Reynders en Vande Lanotte verlengd: gesprekken verder met N-VA, socialisten en liberalen

Informateur Johan Vande Lanotte (sp.a) – epa

Koning Filip heeft de opdracht van het informateursduo Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) verlengd. De twee informateurs gaan dus door tot begin oktober met hun opdracht om een federale regering te vormen. Groen zal geen deel meer uitmaken van die gesprekken, maar in dit informatiestadium is nog niets definitief. Bovendien hint Vande Lanotte naar een paars-gele coalitie met N-VA, PS, sp.a, Open Vld en MR.

Didier Reynders (MR) en Johan Vande Lanotte (sp.a) gingen vandaag voor de zevende keer op audiëntie bij de koning. Hun opdracht wordt, zoals verwacht was, opnieuw verlengd. Dat meldt onder meer de VRT. De gesprekken gaan verder tussen N-VA, CD&V, Open Vld, Sp.a, PS en MR.

Wachten op de lokale niveau’s

Reynders en Vande Lanotte hebben vandaag ook een eindnota ingediend bij de koning. Dat wil zeggen dat de informatieperiode afgerond is. Normaal gezien zou er nu overgegaan worden tot de formatiefase, maar dat is niet mogelijk zolang de gewest- en gemeenschapsregeringen niet gevormd zijn. Dat benadrukt Vande Lanotte tijdens de persconferentie.

De informateurs gaan nu verder “voorstellen uitwerken voor verschillende thema’s, zoals migratie, pensioenen, armoede, energie, defensie, werkgelegenheid, ziekteverzekering, …”.

Vande Lanotte hint naar paars-geel 

Vande Lanotte en Reynders startten hun opdracht als informateurs op 30 mei ter voorbereiding van de formatie van een nieuwe federale regering.

Het scenario van een paars-gele coalitie van socialisten (PS, sp.a), liberalen (Open Vld, MR) en N-VA zou steeds meer bijval krijgen. “Op basis van de informatieronde is het de meest aangewezen formule dat de grootste partijen van de twee gemeenschappen aanwezig zijn in de volgende regering”, zei Vande Lanotte daar nog over. Daarmee duidt hij op N-VA langs Vlaamse kant en PS langs Franstalige kant.

epa

Wellicht laatste informatieronde

Dit wordt wellicht de laatste informatieronde van Reynders en Vande Lanotte. Zo weet Reynders morgen welke concrete post hij krijgt als Eurocommissaris.

Johan Vande Lanotte heeft ook een nieuwe professionele functie beet, die niets met politiek te maken heeft. “Die periode ligt achter mij”, zegt het sp.a-boegbeeld.

Informateur Didier Reynders (MR) – epa

Gesponsorde artikelen