Inheemse vrouwen in Odisha leiden de weg naar klimaatrechtvaardigheid


In het kort

  • Inheemse vrouwen uit Odisha hebben droomkaarten gemaakt om te pleiten voor de bescherming en het herstel van hun voorouderlijk land.
  • Op hun kaarten is een sterke afname van gemeenschappelijke gronden te zien wat de urgentie van hun situatie onderstreept.
  • De vrouwen zijn van plan hun kaarten en bevindingen voor te leggen aan de lokale autoriteiten, met het verzoek om financiering voor dorpsontwikkelingsprojecten die prioriteit geven aan het behoud en herstel van deze gemeenschappelijke gebieden.

In de oostelijke Indiase deelstaat Odisha worden inheemse Adivasi-stammen geconfronteerd met de harde realiteit van klimaatverandering. Hun traditionele gewoonten – zoals het verbouwen van gierst en rijst, het verzamelen van bladeren en fruit, en het vissen in plaatselijke beken – worden steeds meer bedreigd door onvoorspelbare moessons, afnemende regenval en slinkende natuurlijke hulpbronnen.

“Droomkaarten”

Omdat ze de urgentie van hun situatie inzagen, hebben deze vrouwen een ongekende stap gezet, meldt Euronews. Ze maakten zogenaamde “droomkaarten” om te pleiten voor de bescherming en het herstel van hun voorouderlijk land. Met steun van een lokale niet-gouvernementele organisatie brachten ze in kaart welke hulpbronnen in de loop der tijd zijn achteruitgegaan. Hun bevindingen vergeleken ze met overheidsgegevens uit de jaren 1960. Uit hun kaarten blijkt een sterke afname van gemeenschappelijke gronden – in sommige dorpen tot wel 25 procent.

Deze levendige kaarten beelden hun dorpen af in een ideale staat en tonen de overvloed die ze hopen te behouden voor toekomstige generaties. De vrouwen zijn van plan hun kaarten en enquêtes in te dienen bij de lokale autoriteiten. Samen met een verzoek om financiering voor dorpsontwikkelingsprojecten die prioriteit geven aan het behoud en herstel van gemeenschappelijke gronden. Ze schatten dat er ongeveer 2 miljoen dollar (ongeveer 1,8 miljoen euro) nodig zal zijn. Dat is een aanzienlijk bedrag, zeker gezien de beperkte middelen in de armere regio’s van India.

Ondanks de uitdagingen blijven deze vastberaden vrouwen optimistisch over hun kansen op succes. Voor velen van hen is het de eerste keer dat ze een formele leiderschapsrol binnen hun gemeenschap op zich nemen, waardoor ze hun stem kunnen laten horen voor de collectieve behoeften van hun dorpen.

Klimaatverandering bij inheemse gemeenschappen

De gevolgen van klimaatverandering worden bijzonder sterk gevoeld door de inheemse gemeenschappen in India. Hun levensonderhoud is namelijk nauw verweven met bossen en natuurlijke hulpbronnen. Odisha, een van de armste deelstaten van het land, is extra kwetsbaar voor extreme weersomstandigheden, en de voedselproductie is er de afgelopen 50 jaar drastisch gedaald. De onvoorspelbare moessons verstoren de traditionele regenafhankelijke landbouw en bedreigen het bestaan van deze gemeenschappen. Gemeenschappen bestaande uit mensen die nauwelijks hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis, maar er desondanks onevenredig zwaar onder lijden.

Weg naar duurzaamheid en rechtvaardigheid

Het project van de vrouwen in Odisha biedt een hoopgevend model voor klimaataanpassing op lokaal niveau. Hun initiatief benadrukt niet alleen de cruciale rol van inheemse kennis en rentmeesterschap, maar onderstreept ook het belang van het betrekken van gemarginaliseerde gemeenschappen bij het ontwikkelen van strategieën voor klimaatactie. Deskundigen zijn van mening dat hun werk als inspiratie kan dienen voor vergelijkbare initiatieven in heel India en daarbuiten. Het essentiële verband tussen biodiversiteitsbehoud, inheemse rechten en klimaatbestendigheid staat hierbij centraal.

De vastberadenheid van de vrouwen in Odisha om hun voorouderlijk land te beschermen, is een krachtig bewijs van de verwevenheid tussen natuur, cultuur en menselijk welzijn. Ze brengen niet alleen hun dromen in kaart. Daarnaast stippelen ze een pad uit naar een duurzamere en rechtvaardigere toekomst voor iedereen.

Meer
Lees meer...