Internationaal Strafhof Den Haag vaardigt arrestatiebevel uit tegen Vladimir Poetin

Het Internationaal Strafhof (ICC) heeft vrijdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Russische president Vladimir Poetin, wegens de gedwongen overbrenging van Oekraïense kinderen naar Rusland en overige mensenrechtenschendingen.

De essentie: “Er zijn redelijke gronden om aan te nemen dat Poetin individuele strafrechtelijke verantwoordelijkheid draagt voor de verschillende misdrijven”, aldus het in Den Haag gevestigde hof.

  • Het voegde eraan toe dat Poetin had nagelaten “naar behoren controle uit te oefenen op civiele en militaire ondergeschikten die de feiten hebben begaan of het begaan ervan mogelijk hebben gemaakt”.
  • Maria Alekseyevna Lvova-Belova, Poetins presidentiële commissaris voor Kinderrechten, zou ook soortgelijke misdrijven hebben gepleegd, aldus het ICC. Ook tegen Lvova-Belova is een arrestatiebevel uitgevaardigd.
  • In een reactie zei de voormalige Russische president Dmitry Medvedev: “Het Internationaal Strafhof heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen Vladimir Poetin. Ik hoef niet uit te leggen waarvoor dit papier moet worden gebruikt … ” en sloot zijn bericht af met een wc-papier emoji.
    • Moskou heeft in november 2016 formeel zijn handtekening onder het oprichtingsstatuut van het ICC ingetrokken, een dag nadat het hof een rapport had gepubliceerd waarin de annexatie van de Krim als een bezetting werd aangemerkt. 

Kleine kans op daadwerkelijke vervolging

Misdaden: Het zijn de eerste internationale aanklachten sinds het begin van het conflict die komen na maanden werk van speciale onderzoeksteams. Zij beweren dat Rusland Oekraïense kinderen en tieners heeft ontvoerd en naar Russische heropvoedingskampen heeft gestuurd, en dat het Kremlin met beschietingen doelbewust op civiele infrastructuur heeft gemikt.

  • Het Kremlin heeft de internationale beschuldigingen consequent ontkend en ze een “fantasie” genoemd, bedoeld om Rusland in diskrediet te brengen.
  • De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmytro Kuleba zegt verheugd te zijn met het besluit van het ICC en twitterde dat de “raderen van het recht aan het draaien zijn”.

Reizen: De Nederlandse advocaat Geert-Jan Knoops zegt tegen de NOS dat de kans bijzonder klein is dat Poetin daadwerkelijk zal worden vervolgd. “Rusland zal niet meewerken aan een uitlevering en Poetin kan nog gewoon zonder opgepakt te worden reizen naar landen die het ICC niet erkennen”.

  • “Wel wordt de Russische president door het arrestatiebevel verder diplomatiek en juridisch geïsoleerd”, aldus de advocaat.
  • Het hof in Den Haag heeft geen eigen politiedienst en is voor een daadwerkelijke arrestatie van Poetin en Lvova-Belova afhankelijk van de lokale politiediensten.

(dv)

Meer
Lees meer...